Visoki kazneni sud donio važnu odluku o porukama Žalac i Rimac u kojima spominju AP

Foto: Tomislav Miletic, Hrvoje JelavicPIXSELL

Visoki kazneni sud RH potvrdio je za N1 da je donio važnu odluku u aferi Softver. Riječ je o slučaju u kojem se raspliće sumnjiva nabavka računalnog programa za Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, zbog čega je europsko tužiteljstvo optužilo bivšu ministricu Gabrijelu Žalac.

>> Registar afera: Afera Softver

Stigle žalbe

Optužnica je podignuta u prosincu 2022., a u ožujku prošle godine održana je sjednica optužnog vijeća na Županijskom sudu u Zagrebu. To vijeće odbilo je izdvojiti iz sudskog spisa poruke Josipe Pleslić ex Rimac i Gabrijele Žalac u kojima spominju i "AP", iako je obrana tvrdila da su to nezakoniti dokazi.

Mjesec dana kasnije, u travnju 2023., na Visoki kazneni sud RH stigle su žalbe. Žalac je i dalje uvjeravala da poruke nisu zakoniti dokazi. Smatra da Josipu Rimac istražitelji nisu prisluškivali na temelju zakonitih sudskih naloga te da poruke koje su pronađene u mobitelu Josipe Rimac nisu iz njezinog sudskog predmeta smjele biti prebačene u spis afere Softver.

Sud je donio odluku o zakonitosti dokaza

Gotovo deset mjeseci žalbe na odluku o zakonitosti dokaza nalazile su se na Visokom kaznenom sudu. N1 je prvi upit o žalbama tom sudu poslao 9. veljače. Nakon par dana, 12. veljače, dobili smo odgovor da su 28. travnja 2023. zaprimljene dvije žalbe te da o njima odlučuje prvo vijeće Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske.

Riječ je, kako stoji na službenoj stranici Visokog kaznenog suda, o vijeću kojim predsjeda osobno predsjednik suda Željko Horvatović, a uz njega su u vijeću još četiri člana. Par dana kasnije N1 je pitao zašto još uvijek, dakle nakon gotovo deset mjeseci, žalbe nisu riješene, odnosno zašto nije donesena konačna odluka jesu li dokazi u optužnici protiv Gabrijele Žalac zakoniti.

Tada stiže sljedeći odgovor: žalbe su razmatrane "na sjednici vijeća 13. veljače i izrada odluke je u tijeku". Drugim riječima, par dana nakon prvog upita održana je sjednica vijeća u aferi Softver. Što je odlučeno, još se uvijek ne zna. Zanimljivo je da je, nakon što je donio ovu odluku, Visoki kazneni sud RH počeo razmatrati i žalbe koje su podnesene u aferi Vjetroelektrane u kojoj je prvooptužena Josipa Rimac.

Jesu li dokazi zakoniti?

I Rimac tvrdi da je nezakonito praćena, odnosno da nalozi koje je izdao sud nisu bili zakoniti. Njezini suoptuženici, poduzetnici Milenko Bašić i Dragan Stipić, investitori u vjetropark Krš Pađene, upozoravaju da su ih hrvatske vlasti nezakonito prisluškivale u BiH. 

Jutarnji list je doznao da su jučer o zakonitosti tih dokaza, na isti dan, odlučivala dva različita vijeća, a sjednice će trajati nekoliko dana. Inače, Županijski sud u Zagrebu je i te dokaze lani u listopadu ocijenio kao zakonite. Žalbe su na red došle tek sada.

>> Sve korupcijske afere pratite na adresi: www.index.hr/afere. Da niti jedna afera više nikad ne padne u zaborav.

Pročitajte više