Visoki kazneni sud odbio Zorana Mamića

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Visoki kazneni sud RH (VKS) odbio je zahtjev Zorana Mamića za izuzećem predsjednika i sudaca osječkog Županijskog suda koji mu sudi za izvlačenje novca iz NK Dinama, u tzv. aferi Dinamo 2.

Uoči ročišta 11. lipnja Mamić je, putem e-maila, podnio zahtjev za izuzeće predsjednika sudskog vijeća Davora Mitrovića i članova vijeća, zatim predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana i njegove zamjenice Sanje Zagrajski te svih ostalih sudaca Kaznenog odjela osječkog Županijskog suda.

U rješenju VKS-a, objavljenom na elektronskoj oglasnoj ploči osječkog Županijskog suda navodi se kako je Zoran Mamić u svom zahtjevu ustvrdio da su povrijeđena prava načinom na koji mu je postavljen branitelj po službenoj dužnosti Alan Čurik, koji ga, unatoč što mu je ostavio kontakt, nije kontaktirao.

Mamić smatra da se to sve radilo "po uputi suda", da branitelj djeluje "kao produžena ruka suda i da nije dovoljno upoznat s predmetom koji je iznimno složen, a s obzirom na to da je predsjednik suda Zvonko Vrban o svemu upoznat, smatra da postoje razlozi za njegovo izuzeće.

VKS je ocijenio da razmatranjem zahtjeva "nije pronađen niti jedan od zakonom propisanih razloga koji bi mogli predstavljati valjanu osnovu za odluku o izuzeću predsjednika osječkog Županijskog suda".

Sud smatra da Mamićeve tvrdnje ne predstavljaju razlog koji bi upućivao na subjektivnu pristranost predsjednika Županijskog suda niti su objektivno opravdani pa je stoga zahtjev za izuzećem ocijenjen neosnovanim i odbijen.

Suđenje se nastavlja početkom srpnja

Nakon takvog rješenja predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban odbio je kao neosnovan zahtjev Zorana Mamića za izuzećem predsjednika sudskog vijeća, a zahtjev za izuzećem ostalih članova vijeća i svih ostalih sudaca Kaznenog odjela kao nedopušten, a nova ročišta zakazana su za 1. i 2. srpnja. 

U tzv. aferi Dinamo 2 za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 19 milijuna eura.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnih 7.35 milijuna eura.

Potkraj listopada prošle godine Vuksan je priznao krivnju i nagodio se s Uskokom pa je, temeljem sporazuma, uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od pet godina. Krivnju je, potkraj studenog, priznao i Krota koji je, nakon nagodbe s Uskokom, osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.