Visoki predstavnik za BiH: Stanje u BiH je zabrinjavajuće, nužno je djelovati

Foto: FaH

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt upozorio je u srijedu u istupu u Bundestagu u Berlinu kako je stanje u BiH zabrinjavajuće i kako ono zahtijeva posebnu pozornost i odlučno reagiranje, izvijestili su iz Schmidtova ureda u Sarajevu (OHR).

Schmidt je o stanju u BiH izvijestio zastupnike Bundestaga koji su članovi odbora za pitanja EU, a u zajedničkoj izjavi koju su nakon toga potpisali predsjedatelj tog tijela Anton Hofreiter i visoki predstavnik istaknuto je kako međunarodna zajednica pa tako ni Njemačka ne smiju biti tek promatračima sadašnje političke krize.

Ocijenili su kako je stanje u BiH zabrinjavajuće jer blokada tijela vlasti i politička nespremnost na konstruktivnu suradnju drastično pogoršavaju život ljudi u BiH i ugrožavaju perspektivu te zemlje.

"Jedna stvar mora biti jasna svima na terenu: ako se stvari ne pomaknu s mjesta, međunarodna zajednica i visoki predstavnik nastavit će djelovati", stoji u izjavi.

Hofreiter i Schmidt su suglasni o nužnosti sankcioniranja odgovornih za sadašnju krizu u BiH uz konstataciju kako uvjetovanje dodjele financijskih sredstava u budućnosti mora postati pravilom.

Političarima u BiH koji stvaraju probleme poručili su kako im neće uspjeti taktika kojoj pribjegavaju u nadi da će međunarodna zajednica izgubiti zanimanje za stanje u toj zemlji.

"I dalje ćemo pozorno pratiti situaciju i uz konzultacije s međunarodnom zajednicom razmotriti je li potrebno poduzeti korake i koji su to koraci. S tim su suglasne sve zastupničke skupine u Bundestagu", stoji u izjavi.

Za uvođenje sankcija političarima odgovornim za krizu u BiH, a posebice srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku ranije se otvoreno založila njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Pročitajte više

 

Pročitajte više