Visokim učilištima dodatnih 26.425 milijuna kuna

MINISTAR znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac potpisao je danas odluku kojom se visokim učilištima u Republici Hrvatskoj odobrava dodatnih 26.425 milijuna kuna, radi povećanog broja upisanih studenata u akademskoj godini 2005./2006.

Taj iznos predložen je na sjednici Rektorskog zbora u listopadu, priopćeno je danas iz Ministarstva znanosti. Dodatna sredstva izdvajati će se za plaće zaposlenika visokih učilišta i troškove poslovanja, kako bi provedba Bolonjskog procesa tekla što učinkovitije.

Ministarstvo je priopćilo kako je ta "ministrova odluka još je jedan pokazatelj trenda izgradnje hrvatskog društva temeljenog na znanju a zasigurno će doprinijeti povećanju broja visokoobrazovanih u Hrvatskoj, koji je za sada ispod europskog prosjeka".

Dodatna sredstava su odobrena prije početka primjene LUMP SUM-a, novog načina financiranja visokih učilišta koji stupa na snagu 1. siječnja 2006.

Ove je akademske godine u Hrvatskoj upisano oko 35.000 studenta na prvu godinu studija, a na popisu je i 3.775 studenata upisanih izvan upisnih kvota na visokim učilištima.

Pročitajte više