Vitamin E možda važan za zdravlje purica

DODAVANJE vitamina E prehrani purica moglo bi smanjiti vjerojatnost obolijevanja potrošača od ozbiljnih bolesti uzrokovanih hranom, točnije popularnom "prazničkom pticom čije se meso koristi za sendviče".

Znanstvenici iz Službe za poljoprivredna istraživanja (ARS) otkrili su načine kontrole Listerie monocytogenes, glavnog ljudskog bakterijskog patogena iz hrane koji se nalazi u peradi.

ARS je glavna znanstvena istraživačka agencija Američkog ministarstva poljoprivrede.

Mikrobiologinja Irene Wesley iz ARS-ova nacionalnog centra za bolesti životinja u Amesu u saveznoj državi Iowi otkrila je da dodavanje vitamina prehrani purica potiče njihov imunološki sustav, pomažući im da se očiste od mikroorganizama koji uzrokuju bolesti. To bi moglo dovesti do smanjenja infekcija puretine u klaonicama i tijekom obrade.

Listeria monocytogenes uzrokuje listeriozu, bolest koja pogađa uglavnom trudnice, novorođenčad i odrasle sa slabim imunološkim sustavom. To na godinu izaziva do 2.500 slučajeva meningitisa, encefalitisa, sepse, fetalne smrti i preuranjenih poroda. U studiji iz 1998. godine Listeria monocytogenese otkrivena je u gotovo 31 posto ispitanog purećeg mesa.

Te studije izvedene u suradnji sa sveučilištem Arkansas i sveučilištem države Iowa pokazale su da vitamin E kod purica jača bijela krvna zrnca koje počnu djelovati kada otkriju organizme koji uzrokuju bolesti.

Puricama je vitamin E potreban za normalan razvoj i djelovanje imunološkog sustava.

Wesley je koristila alfa-tokaferol - najaktivniji oblik vitamina E kod ljudi i moćni biološki antioksidans - jer je lako nabavljiv i može se koristiti u prehrani životinja.

Ranija ispitivanja pokazala su da vitamin E poboljšava i kakvoću mesa.

Pročitajte više