Vizionar je radio i greške: Pogledajte sedam najvećih promašaja Stevea Jobsa

IAKO se posljednjih godina činilo da Steve Jobs ne može promašiti, jer je svaki proizvod naišao na sjajan prijem kod korisnika zbog čega se u pojedinim trenucima počelo činiti da je Apple postao "veći od života", ovih sedam neuspjelih projekata pokazuju da ni sjajni inovator nije uvijek bio imun na pogreške.


1. Apple III (1981) - Nasljednik popularnog Applea II bio je namijenjen poslovnjacima, zbog čega je i cijena bila "paprena". Međutim, njegov hardver bio je nepouzdan, zbog čega je Apple ubrzo izgubio poslovno tržište od IBM-ovog PC-a.


2. Lisa (1983) - Prvi komercijalno proizvedeni kompjuter s grafičkim korisničkim sučeljem koštao je skoro 10.000 dolara kada je lansiran na tržište. Ubrzao je pao u sjenu mnogo jeftinijeg Macintosha.

3. NeXT Computer (1989) - Jobsov projekt iz vremena izgnanstva iz Applea rezultirao je kompjuterom koji je po mnogo čemu bio ispred svog vremena. Međutim, previše je zadirao na područje Apple III i Lise, a bio je i preskup za obične korisnike.

4. Puck Mouse (1998) - Novi iMac bio je prvi veliki proizvod nakon Jobsovog povratka u Apple 1996. godine te je postigao solidan uspjeh unatoč svom minijaturnom okruglom mišu. Korisnici često nisu znali na temelju dodira odrediti smjer u kojem je usmjeren,te je postojao konstantan osjećaj da će jednostavno nestati u ruci, zbog čega je bio težak za korištenje.

5. The Cube (2000)
- Mali stolni kompjuter bio je krasno dizajniran s kućištem od prozirne plastike, zbog čega je na tom polju dobio i nagrade. Međutim, bio je preskup i nije nudio nikakva funkcionalna unapređenja u odnosu na druge Macove, zbog čega je propao u trgovinama. Apple je tad shvatio da ljudi vole njihov dobar dizajn, ali da nisu spremni platiti basnoslovne svote novca da bi ga dobili.

6. iTunes telefon (2005) - Nekako se čini da svi zaboravljaju da iPhone nije bio Appleov prvi izlet na polje mobilne telefonije. U suradnji s Motorolom krajem 2005. godine izbačen je telefon ROKR. Kao telefon, bio je to pristojan proizvod, ali kao muzički player bio je puno lošiji od iPoda. Mogao je sadržavati samo 100 pjesama, a njihov prijenos s kompjutera bio je jako spor proces.

7. Apple TV (2007)
- Appleov izlet u dnevne sobe svojih  korisnika bio je projekt za kojeg je i Jobs priznao da mu se nije do kraja posvetio, već je prije bila riječ o "hobiju". Bila je to mala kutija koja je povezivala TV i Mac unutar kuće. Minijaturni daljinski omogućavao je korisnicima da muziku i filmove s PC-a projiciraju na televiziji. Međutim, bio je preskup, sa cijenom od 249 dolara, te kompliciran za postavljanje i korištenje. Osim toga, filmovi kupljeni na iTunesu imali su lošu rezoluciju i izgledali su mutnjikavo na HDTV prijemnicima. Ipak, 2010. godine je Apple predstavio unaprijeđeni i jeftiniji Apple TV koji je omogućavao direktno spajanje na internet.

Pročitajte više