Vizualna internet stranica s književnim djelima

INTERNET stranicu na kojoj se može vidjeti na tisuće književnih klasika pokrenuo je jedan američki dizajner, javlja BBC.

Textarc.org interaktivni je program koji predstavlja tekstove više od 2000 knjiga u obliku umjetničkih djela. Software pretvara tekst u interaktivnu kartu koja omogućava gledatelju da brzo poveže riječi i likove, čak i bez čitanja knjige.

´Ovo je umjetničko djelo´, kaže osnivač Internet stranice W. Bradford Paley, dizajner za njujoršku tvrtku Digital Image Design Inc. ´No, prvotno je zamišljena kao program za analizu teksta´.

Tekstovi uključuju Shakespeareovog ´Hamleta´ i ´Alisu u zemlji čudesa´ Lewisa Carrolla, a svi dolaze iz besplatne Internet knjižnice ´Project Gutenberg´.

Nakon odabira knjige, program ispisuje tekst red za redom, u ovalnom obliku uokolo ekrana. Tekst je gotovo nečitljiv, ali pokazuje gledatelju tipografsku strukturu knjige. Zatim se unutar prve ispisuje druga, koncentrična elipsa u čitljivijem pismu. Unutar spirala pojavljuje se više riječi. Riječi koje se pojavljuju više od jednom raspoređuju se unutar elipsi. Što je riječ jasnija, to je češća i važnija za priču.

Pomicanjem miša preko neke riječi stvaraju se linije koje povezuju tu riječ sa svakim njezinim pojavljivanjem u spiralnom tekstu.

Primjerice, riječ ´Alisa´ blista u središtu karte Carollove knjige. Povezana je s unutarnjom elipsom tisućama linija, koje pokazuju kako se pojavljuje kroz cijelu knjigu.

S druge strane, riječi ´grifon´ ili ´lažljiva kornjača´ povezane su s manje linija samo s poglavljima u kojima se pojavljuju i njihov smještaj na rubu ekrana pokazuje da se ne javljaju kroz cijelu knjigu.

´To je kao da sam napisao riječ jedanput i povezao je gumicama s mjestima gdje bi se trebala nalaziti u priči´, objašnjava Paley. Slika tako nalikuje karti zvjezdanog neba, ali s riječima koje zamjenjuju nebeska tijela. Uzorci u središtu koncentričnih ovala otkrivaju važne teme, likove i njihovo mjesto u knjizi.

Textarc.org je zamišljen kao program za znanstvenike ili osobe koje trebaju brzo proći kroz tekst. Primjerice, pravnici mogu koristiti sustav za pretraživanje dugih dokumenata kako bi identificirali određene riječi ili likove. Ipak, Paley vjeruje da njegove karte nisu nadomjestak za originalne tekstove.

´Ovo je samo vizualni indeks pojmova´, izjavio je on. ´Ja ipak želim da se vratite pravim djelima´.

Pročitajte više