Vjernici američkom kardinalu koji je skrivao zlostavljanje djece: Sram te bilo

Foto: EPA

AMERIČKI kardinal i nadbiskup Washingtona, 77-godišnji Donald Wuerl, jedan je od osumnjičenih aktera zataškavanja seksualnog zlostavljanja djece u SAD-u, gdje je navodno više od 300 katoličkih svećenika zlostavljalo više od 1000 djece od 1947. godine.

Wuerl se suočava s optužbama da je prikrivao seksualno nasilje svećenika dok je bio biskup u Pittsburghu.

"Sram te bilo!"

Wuerl je jučer održao misu u Washingtonu i pritom se dotaknuo upravo tematike seksualnih skandala u Katoličkoj crkvi, piše CNN. 

Neki vjernici to nisu dobro prihvatili pa mu je tako jedan od njih doviknuo "Sram te bilo!", dok mu je jedna žena u znak prosvjeda okrenula leđa. Wuerl je nakon toga okupljene vjernika zamolio za "oprost zbog njegovih nedostataka i pogrešaka u prosudbama".

"Da, braćo i sestre, sram. Volio bih da mogu ispočetka učiniti sve što sam radio ovih 30 godina kao biskup i da svaki put učinim pravu stvar. No to nije tako. Zajedno, moleći za Božju milost i znajući da se krećemo prema svjetlu, molim vas da molite za mene, kao i za sve one koji su zlostavljani i koji su patili te za cijelu Crkvu", zaključio je Wuerl.

Ne namjerava odstupiti

Unatoč nekolicini onih koji su se usprotivili Wuerlu, većina vjernika mu je nakon mise zapljeskala i pružila mu podršku.

"Kardinal Wuerl je u zadnja dva mjeseca puno govorio o tome. Izrazito je tužan i ispričao se te se o tom pitanju obratio svima na jasan i transparentan način', kaže Edward McFadden, glasnogovornik Nadbiskupije u Washingtonu.

Wuerl zasad ne namjerava dati ostavku.

Pročitajte više