RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Vjetar radi kaos po Hrvatskoj: Prevrnuti šleperi, lete krovovi i fasade

Foto, screenshot: Čitatelji Indexa, Dalmacija danas, Mjesni odbor Baška Voda, Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ORKANSKI udari vjetra zabilježeni su diljem Jadrana, a snažan vjetar puše i u Zagrebu.

> Ako imate slike ili snimke vremenskih neprilika u Zagrebu ili u nekim drugim dijelovima zemlje, šaljite nam ih na mail desk@index.hr

Vjetar radi velike probleme i u prometu, a dio autoceste zatvoren je za sav promet.

>>RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

21:09 Kako javlja Indexov čitatelj, na cesti Posedarje - Maslenica prevrnula su se tri šlepera. Prvo su se prevrnula dva šlepera, na njih je naletio automobil Renault Clio, a onda se iza njih prevrnuo još jedan šleper, javlja čitatelj.

20:40 Vjetar je sve pred sobom nosio i u Stonu. Bura je odnijela prodajni štand, a on je napravio štetu na automobilu.

20:30 Zbog olujnog vjetra trenutno nema otvorene ceste za teretna vozila iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obratno, a u prekidu su i neke trajektne i brodske linije, izvijestio je u srijedu navečer Hrvatski autoklub (HAK).

Za sav promet zatvoreni su dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene te Posedarja i starog Masleničkog mosta, državna cesta Gračac-Knin, Maslenica-Zaton Obrovački, Dobroselo-Mazin-Bruvno i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorena je autocesta Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje (most Rječina), državna cesta Gračac-Obrovac i Gospić-Karlobag.

Zabrana za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle - je na državnoj cesti između graničnog prijelaza i mjesta Ličko Petrovo Selo DC217, na Jadranskoj magistrali između Senja i Karlobaga, na državnoj cesti DC1 brza cesta Solin-Klis te na cesti Križišće-Kraljevica.

Zabrana je za I i II. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom - na dionici državne ceste Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac, na autocesti između čvorova Orehovica i Šmrika te na Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja.

U prekidu neke trajektne i brodske linije

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Lopar-Valbiska, Zadar-Ist-Olib-Premuda, Zadar (Gaženica)-Brbinj, Šibenik-Kaprije-Žirje, Split-Supetar, Rogač-Split, Split-Vela Luka, Ubli-Vela Luka-Split, Sumartin-Makarska, Split-Vis; Orebić-Dominče, Valbiska-Merag

U prekidu su i brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice te katamaranske linije: Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Olib-Silba-Premuda-Zadar, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar s polaskom iz Zadra u 20:00, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava, Šibenik-Kaprije-Žirje, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Milna-Vis, Split-Bol-Jelsa, Milna-Rogač-Split, Split-Hvar-Korčula.

19:20 Vjetar radi štetu i u Slavoniji.

19:12 Bura je prevrnula i šleper na Masleničkom mostu. Kako Dalmacija danas doznaje od čitatelja,  jedan šleper je bura doslovno zarotirala na cesti, dok je tegljač s prikolicom prevrnula.

Diljem zemlje prevrnulo se šest kamiona.

18:29 Javili su se zagrebački vatrogasci.

"Do 18:00 sati smo odradili 60-ak intervencija. Uglavnom se radi o srušenom drveću no bilo je tu i oštećenih fasada, krovova i limova koji su prijetili padom.

Vjerojatno najveća šteta je zabilježena u Maksimirskoj cesti gdje je vjetar odnio čak 600 m2 krova i oštetilo 11 automobila. Nažalost istovremeno imamo i dva požara, požar krovišta kuće u Kozari putevima i požar napuštene kuče u Prekvršju. Osim profesionalnih vatrogasaca na teren su podignuta i sva dobrovoljna vatrogasna društva koja su po potrebi pozivana na intervencije, dok su tri dobrovoljna vatrogasna društva dežurala u profesionalnim vatrogasnim postajama", stoji u objavi JVP-a Zagreb na Facebooku.

18:25 Najnovije informacije iz HAK-a: Otvorena je DC27 Obrovac - Benkovac, u mjestu Kruševo, nakon uklanjanja teretnog vozila. Zbog olujnog vjetra za sav promet ZATVORENI SU: dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; DC1 Gračac - Knin; državna cesta DC54 Maslenica - Zaton Obrovački; Paški most. OTVORENO SAMO ZA OSOBNA VOZILA: autocesta A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje (most Rječina).

18:19 Stablo se u Ulici Mihovila Pavla Miškine u Varaždinu srušilo na kuću. 

17:47 Vjetar je potrgao dio krova sa zgrade kod Osnovne škole Marina Držića u Zagreba, a komad krova je pao na pločnik, i to taman kad su djeca išla iz škole, javljaju čitatelji.

17:44 Kaos zbog vjetra i u Županji. Vjetar trga krovove.

17:39 Bura je na magistrali nedaleko od Makarske u smjeru Splita doslovno otpuhala auto. Vozačicu Toyote Yaris je prilikom vožnje iz smjera Makarske prema Splitu, a na predjelu Vepric, jaki nalet bure doslovno otpuhao u betonski blok uz cestu, javlja Dalmacija danas.

17:35 Vjetar je odlomio komad fasade s jedne zgrade u zagrebačkom naselju Siget.

17:30 U Nazorovoj ulici u Zagrebu vjetar je iščupao veliko stablo koje je palo po ogradi i nogostupu.

17:05 Na Britanskom trgu u Zagrebu vjetar trga krov na zgradi. 

16:45 Vatrogasci su danas aktivni na intervencijama zbog nevremena.

"Prema trenutno dostupnim podacima, u periodu od 07:00 do 15:30 sati zabilježen je veći broj intervencija i to na području Grada Zagreba – 25, Zagrebačke županija – 27, Koprivničko-križevačke – 12, Međimurske – 11, Osječko-baranjske – 7 i Splitsko-dalmatinska – 5.  Radi se o uklanjanju stabala i grana, uklanjanja dijelova limova i fasade sa objekata", stoji u izvješću Vatrogasnog operativnog središta.

Potrebno je istaknuti intervenciju u Gradu Zagrebu za koju je VOC Zagreb zaprimio dojavu u 12:59. Snažan vjetar otkinuo je oko 350 m² limenog krova na adresi Maksimirska cesta br. 284. Dijelovi krova su pali na parkiralište te oštetili oko 10 automobila. Na intervenciji koja je u tijeku sudjeluje 15 vatrogasaca s 4 vatrogasna vozila iz JVP-a Grada Zagreb-a i DVD-a Sesvete.

16:30 Na zagrebačkoj Trešnjevci srušio je stablo po automobilu.

16:11 U Zagrebu vjetar trga lim s pročelja nebodera. Na snimci se vidi kako dijelovi padaju na ulicu i parkirane automobile. 

16:00 Snimke iz Zadra i Baške vode pokazuju o kakvom se vjetru radi.

15:45 Veliki su problemi u Zagrebu, po cesti padaju stabla. Ranije je stup pao na Most slobode, a oštećena je i zgrada Muzeja suvremene umjetnosti. Opširnije

15:40 Na jednom mjestu na autocesti prevrnuo se kamion.

"Zbog prometne nesreće (prepriječeno teretno vozilo) za sav je promet zatvorena dionica autoceste A2 Zagreb - Macelj između čvorova Krapina i Đurmanec, u oba smjera. Obilazak je državnom cestom DC1", piše HAK.

15:30 Zatvoren je dio autoceste za sva promet. To su: dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; državna cesta DC54 Maslenica - Zaton Obrovački; Paški most.

Crveni alarm i upozorenja zbog naleta vjetra

Za danas je proglašen crveni meteoalarm za cijelu obalu i dalmatinsko zaleđe, prvenstveno zbog olujnog vjetra koji se očekuje, a građane se poziva da izbjegavaju vanjske radove, posebno one na visini, a paziti se treba i iščupanih stabala, 

Diljem unutrašnjosti mogući su naleti vjetra do 110 kilometara na sat, zbog čega je proglašeno narančasto upozorenje, a mogući su prekidi prometa i opskrbe struje. Na obali, za koju je, uključujući sve otoke i dalmatinsko zaleđe, proglašen crveni alarm, očekuju se udari vjetra brzine do 150 km/h, a u Istri, sjevernom primorju i podvelebitskom području i do 165 kilometara na sat.

"Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom", stoji u upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Zbog olujnih udara vjetra vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h na autocesti A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica.

Pročitajte više