Vlada blagoslovila Horvatinčićev luksuzni turistički kompleks na poljoprivrednoj zemlji

OGRANAK Malinska udruge Eko Kvarner prioćenjem je osudila Vladino pogodovanje Tomi Horvatinčiću sa zemljištima na Krku, a "investicijski projekt" nazvala špekulacijom zemljištima.

"Vlada je u svoj katalog velikih investicija koje bi trebale pokrenuti gospodarstvo uvrstila i 'turistički projekt' Tome Horvantičića na otoku Krku navodne vrijednosti od milijardu i pol eura. Ne znamo da li su sastavljači kataloga investicija svjesni svojih postupaka koji su, po našem mišljenju, na granici zakonitosti, te ćemo stoga objasniti ove teške riječi", piše u priopćenju koje je Udruga poslala medijima, Vladi i DORH-u.

U špekulacijama sudjelovao i gradonačelnik Grada Krka?

Udruga Eko Kvarner objašnjava da je Horvatinčiću već postojeće turističko zemljište bilo preskupo te da je izuzetno povoljno kupovao poljoprivredna zemljišta, znatnim dijelom i od obitelji Darija Vasilića, gradonačelnika Grada Krka.

"Prema nama dostupnim informacijama, Horvatinčić sada na otoku Krku raspolaže s preko sto hektara negrađevinskog zemljišta i traži da se već definirane turističke zone presele na njegovo negrađevinsko zemljište. Po postojećem županijskom planu to nije moguće i sumnjamo da će (ako bude zdravog razuma i ako ne bude korupcije) to ikada i biti. Smatramo da je opravdano postaviti pitanje otkuda samo njemu pravo da tako nešto traži, a ne recimo i ostalim zemljoposjednicima na Krku kojima nije nikakav problem na isti način naći investitore", piše predsjednik ogranka Damir Franolić.

"Zaključno, smatramo da u ovom slučaju Vlada RH direktno pogoduje investitoru, vršeći implicitni  pritisak na Primorsko-goransku županiju da unese taj projekt u novi županijski prostorni plan (izrada kojega je upravo započela) i tako omogućava 'investitoru' (a u biti špekulantu) da velike prenamijenjene površine proda ulagačima, ostvarujući pritom ogromnu zaradu. Pritom Vlada RH svoje građane (koji o tome trebaju na demokratski način odlučivati) u potpunosti ignorira i stavlja ih pred gotov čin. Kao što iz navedenog možete zaključiti, smatramo da ima puno naznaka da se tu u biti radi o klasičnoj korupciji i zato dopis upućujemo svim nadležnim tijelima", završava priopćenje.

Vrijednost projekta 1,5 milijuna eura

U Katalogu investicija Ministarstva gospodarstva  Horvatinčićev projekt je opisan kao privatni turistički projekt koji će se raditi na otoku Krku pored uvale Valbiska. Ime projekta je "Santa Marina - Sveta Fuska", a opisuje se kao "izgradnja ekskluzivnih turističkih kapaciteta upotpunjenih sadržajima vrhunske turističko-ugostiteljske i športsko-rekreativne namjene na ukupnoj površini od milijun četvornih metara". Kao nositelj projekta navedena je Horvatinčićeva Hoto Grupa dok je njegova vrijednost 1,5 milijuna eura.

"Društvo Santa Marina d.o.o. kao developer ovog projekta trenutno se nalazi u inicijalnoj fazi realizacije projekta", stoji u objašnjenju stanja pripreme projekta te se dodaje kako je ishođena pismena potvrda potpore Grada Krka i Primorsko-goranske županije, ali se i ističe kako je projekt trenutno na "poljoprivrednom zemljištu". Kao problemi pri realizaciji projekta navode se "uvrštenje promjene postojećeg poljoprivrednog zemljišta u zonu turističke izgradnje pri tijelima Primorsko-goranske županije".

Na internetskim stranicama Hoto Grupe se objašnjava kako će smještajni kapaciteti na Krku biti podijeljeni na pet cjelina. "Prvu cjelinu činit će glavni hotel s oko 580 soba. Drugi, rezidencijalni dio, sastojat će se od depandansi s oko 150 smještajnih jedinica, a  treći će sadržati više malih hotela s oko 160 smještajnih jedinica. Osim toga, u našem će se novom kompleksu nalaziti i sportski hotel sa 100 smještajnih jedinica, sportskom dvoranom i rekreativnim prostorima te golf hotel sa stotinjak soba, ponajprije namijenjen korisnicima obližnjega golfskog terena s dodatnim sadržajima", pišu iz Hoto Grupe.

"Klasična politička korupcija"

Damir Franolić iz Eko Kvarnera je za Index objasnio kako je cijela priča oko Horvatinčićevog projekta išla. "Prije pet godina se Tomislav Horvatinčić zanimao za jednu veliku turističku parcelu, ali mu je ona bila preskupa. Tada se upoznao sa krčkim gradonačelnikom Vasilićem i potom je počeo kupovati poljoprivredno zemljište u neposrednoj blizini te velike turističke zone. Najprije je kupio veliku površinu od Vasilićeve obitelj i nakon toga je počeo kupovati okolo", kazao nam je Franolić te dodao kako će građani biti prevareni ako se ta zona proglasi turističkom.

"Ako se Horvatinčić tamo želi baviti poljoprivredom, on to može. Ali građani će biti prevareni ako se ta njegova parcela urbanizira, jer bi se tada postojeće turističke zone prebacile na njegovo poljoprivredno zemljište, što mu je i cilj", kazao nam je Franolić te dodao kako bi bila velika senzacija kada bi se prenamijenilo to zemljište i to naziva klasičnom političkom korupcijom.

"Na silu nećemo ništa raditi"

 "Ako ekološke udruge misle da projekata ne treba biti, onda ih neće ni biti, ali onda nema ni zaposlenja, ni plaćanja, niti kruha. Ako se, pak, projekti budu razvijali onda ćemo sigurno izaći iz krize i otvoriti će se nova radna mjesta", kazao je Tomislav Horvatinčić za Index te dodao kako je na nama da se dogovorimo što želimo. Na konstataciju da će se drugim oduzeti turistička zemlja ako dođe do "legaliziranja" njegova projekta, Horvatinčić kaže da su dvije turističke zone već 40 godina tamo, ali da se ništa nije napravilo.

"Pa zar bi treća, četvrta i peta turistička zona trebale biti talac ove prve dvije", kazao je Horvatinčić i dodao da su oni skupili zemljište, a ako neće moći graditi da vidjeti što će s njim, ali da na silu sigurno neće ništa raditi.

"Manji dio zemlje je kupljen od Vasilićevih"

Horvatinčić je potvrdio da je to još uvijek poljoprivredno zemljište i obećao da neće početi gradnju dok ne dobiju dozvole. Priznao je i da je dio zemlje kupio od obitelji gradonačelnika Krka. "Gospodin Vasilić je stanovnik Krka i tu su se rodili njegovi preci kao i tisuće Krčana koji imaju na različitim područjima vlasništvo nad nekakvim komadom zemlje. Kao što je kupljeno od stotinu Krčana, jer je to ogromno zemljište, tako je jedan mali dio kupljen i od Vasilićeve obitelji po istim uvjetima kao i od svih ostalih", zaključio je Horvatinčić.   

Pročitajte više