Vlada će sutra povećati masu za liječničke plaće za 10 posto

MINISTAR zdravstva Andro Vlahušić najavio je danas da će Vlada na sutrašnjoj sjednici, bez obzira na rezultate pregovora s Hrvatskim liječničkim sindikatom (HLS), donijeti uredbu o 10postotnom povećanju mase za liječničke plaće.

Time će liječničke plaće u prosjeku porasti 10 posto, a liječnicima koji rade u težim uvjetima i 15 posto, kazao je Vlahušić nakon još jednog neuspješnog kruga pregovora s HLS-om.

I nakon današnjih pregovora spornim ostaje sindikalni zahtjev za 20-postotnim povećanjem osnovice za plaće, jer Vlada ostaje pri ponudi da kroz 10-postotno povećanje mase porastu dodaci za uvjete rada od 6 do 22 posto.

Vlahušić je naglasio da štrajk liječnika mora završiti bez obzira hoće li to biti odluka Štrajkaškog odbora ili će to učiniti Vlada poštujući zakon.

´Štrajk ne može trajati vječno, a zdravstvena zaštita previše je važna da bi bismo preko štrajka i dalje prelazili´, istaknuo je ministar zdravstva.

Dodao je kako Državno odvjetništvo istražuje 11 smrtnih slučajeva za koje se sumnja da su se dogodili zbog nepružanja odgovarajuće zdravstvene pomoći tijekom štrajka.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić rekao je da liječnicima treba linearno povećati plaće za 20 posto kako bi se platio njihov rad iznad norme.

Nije želio procijeniti koliko će štrajk još trajati, no drži kako je svima u interesu njegov što brži završetak.

Po informacijama s terena, svi liječnici u bolnicama danas postupaju u skladu sa preporukama HLS-a, što znači da obrađuju hitna stanja te ona koja mogu ugroziti život.

Komentirajući istragu o 11 smrtnih slučajeva, Babić je naglasio kako je u interesu HLS-a da se oni istraže, a ako se utvrde propusti, odgovorni kazne.

Pročitajte više