Vlada: cestovni prijevoz u skladu s pravilima EU

Hrvatska Vlada danas je Saboru po hitnom postupku uputila prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, čime se ta djelatnost usklađuje s pravnom stečevinom EU.

Za obavljanje javnog cestovnog prijevoza putnika ili tereta pravna ili fizička osoba morat će imati licencu, a da bi je dobila morat će ispuniti pet uvjeta - financijsku sposobnost, stručnu spremu, vlasništvo jednog registriranog vozila, parkiralište.

Isto tako uvjet je i dobar ugled, a na prijedlog ministra financija Ivana Šukera prihvaćeno je da to znači i potvrdu da su plaćene sve obveze prema državi, te podatke o broju zaposlenih.

Raspodjelu stranih dozvola domaćim prijevoznicima, osim kritičnih, obavljat će Hrvatska gospodarska i Hrvatska obrtnička komora, dok će kritične dozvole dodjeljivati resorno ministrarstvo, a za to će ministar imenovati i posebno Povjerenstvo.

Spomenuti zakon važan je za više od 2.700 prijevoznika koji imaju više od 13.000 licenciranih vozila.

Prema podatcima MUP-a, krajem prošle godine u Hrvatskoj je bilo registrirano gotovo 123.000 teretnih vozila.

Saboru je upućen i prijedlog izmjena Zakona o suzbijanu opojnih droga, jer se postojeća odredba da povjerenstvo pred kojim će se uništavati droge imenuju sudovi pokazala neučinkovitom.

Stoga se Vlada odlučila za stalno povjerenstvo sa sedam članova, predstavnika resornih ministarstava, te predstavnika Hrvatskog novinarskog društva.

Saboru je upućen i prijedlog zakona o eksplozivnim tvarima, kojim se uz ostalo predlaže produžiti rok za prodaju pirotehničkih sredstava koja služe zabavi (npr. petarde). Do sada su se ta sredstva mogla prodavati od 26. prosinca do 1. siječnja, a po novome mogla bi se prodavati tijekom cijelog prosinca, odnosno od 1. prosinca do 1. siječnja.

Koncesiju na pomorsko dobro u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - Brodogradilišta Šibenik dobila je tvrtka Nautički centar Primošten, čija je ponuda ocijenjena kao najpovoljnija od četiri pristigle (od čega jedna nije ispunjavala sve uvjete).

Odlukom o koncesiji, istaknuo je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, otvara se gospodarska perspektiva Remontnom brodogradilištu, koje je u stečaju, i radnicima, među kojima je i velik broj branitelja.

Koncesija se daje na 30 godina, a koncesionar se uz ostalo obvezuje zadržati svih 228 radnika, u budućnosti i povećati taj broj, planira ulaganja od 417 milijuna kuna, te ulaganje 77 milijuna kuna u zaštitu okoliša.

(Hina) xbn/xum yaz

Pročitajte više