Vlada dala Gospiću 1.4 milijuna eura za održavanje nerazvrstanih cesta

Foto: Hina

Potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uručio je danas u Gospiću Županijskoj upravi za ceste (ŽUC) 1.4 milijuna eura vrijedan ugovor za održavanje nerazvrstanih cesta na prostoru Grada Gospića te najavio nastavak ulaganja u obnovu nerazvrstanih cesta.

Butković je nakon uručenja ugovora rekao da je puno prometnica u Gradu Gospiću koje treba obnoviti pa je iznađena mogućnost da se nađu sredstva u iznosu od 1.4 milijuna eura kako bi Županijska uprava za ceste mogla krenuti u obnovu najkritičnijih i najlošijih nerazvrstanih i lokalnih cesta na području Grada Gospića.

Novac za obnovu najkritičnijih i najlošijih nerazvrstanih cesta

Napomenuo je da je ranije dodijeljeno redovnih 2.8 milijuna eura za održavanje cesta kako bi se poboljšala loša infrastruktura nerazvrstanih i lokalnih cesta.

"Za njihovo održavanje potrebno je dvostruko više novaca, ali 1.4 milijuna eura dostatno je da ŽUC krene u postupke javne nabavke i u realizaciju obnove najkritičnijih i najlošijih nerazvrstanih cesta", rekao je Butković te izrazio uvjerenje da je to početak i da će se sljedeću godinu ulaganja nastaviti.

Gradonačelnik Karlo Starčević pojasnio je da je Grad Gospić morao 2012. preuzeti od ŽUC-a na upravljanje 255 kilometara ranije županijskih cesta, koje su bile prekategorizirane u nerazvrstane ceste. Grad za to nema novca pa je gradonačelnik ugovor nazvao "ispravljanjem nepravde".

Ključni cestovni projekti

Tema sastanka ministra s predstavnicima regionalne i lokalne vlasti bili su i ključni cestovni projekti, poput kompletnog prometnog rješenja obilaznice Grada Gospića i Plitvičkih jezera.

"To su veliki infrastrukturni projekti gdje Hrvatske ceste izrađuju projektnu i studijsku dokumentaciju, što očekujemo da će se sljedeće godine i završiti i onda ćemo tražiti i financijska sredstva kako bi se ta dva najveća cestovna projekta ovdje i realizirala", zaključio je Butković.

Obnova lučke infrastrukture i u Ličko-senjskoj županiji

Izdvojio je i sanaciju mosta Budak, Slatinske ulice u Novalji, ali i naglasio da se puno učinilo na obnovi lučke infrastrukture u Hrvatskoj pa i u Ličko-senjskoj županiji.

"U projekte lučke infrastrukture ulažemo 300 milijuna eura, a dio se odnosi na Žigljen, Novalju, Stjenicu i na lučku infrastrukturu u Senju i Karlobagu", rekao je Butković.

Župan Ernest Petry rekao je da je vlada nedavno osigurala deset milijuna eura za spoj Donjeg Lapca i Udbine preko Kuka. Ravnatelj ŽUC-a Luka Matijević najavio je da će prije postupka javne nabave s gradskim službama odlučiti što su prioriteta ulaganja te da će u travnju započeti konkretni radovi, koji bi trebali biti gotovi do kraja studenog. 

Cilj ulaganja  je povećanje sigurnosti, ali i udobnosti prometovanja na cestama Grada Gospića, rekao je Matijević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.