Vlada danas u tajnosti odlučivala o INA-i: Javnost ima pravo znati je li se Karamarko izuzeo

Foto: FAH, 123rf

VLADA na odlasku danas je, na dan dok se u Saboru u proceduru uvodilo glasanje o opozivu Tihomira Oreškovića, odlučila da ima pravo odobriti čak 84 imenovanja. No, ta podjela fotelja nije jedina sporna stavka današnjeg zatvorenog dijela sjednice Vlade.

Kao što je razvidno iz priopćenja Vlade koje je odaslano medijima po završetku zatvorenog dijela sjednice, Vlada se danas intenzivno bavila i INA-om.

Iz Vlade su tako intervenirali u Nadzorni odbor, ali i Glavnu skupštinu INA-e.

"Na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, Skupštini društva INA Industrija nafte d.d. predlaže se opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Siniše Petrovića, Željka Perića i Mladena Proštenika. Također, predlaže se izbor novih članova, koji se predlažu od strane Republike Hrvatske, a to su Dario Čehić, Luka Burilović i Damir Vanđelić. Nadzornom odboru INA Industrija nafte d.d. predlaže se imenovanje Damira Vanđelića za predsjednika Nadzornog odbora iz reda članova Nadzornog odbora društva.

Čehića promovirala Markić, a Vanđelić otvoreno kritizira MOST

Dario Čehić, odvjetnik je iz Poreča, a navodno je njegovo imenovanje bio prijedlog MOST-a. Čehić je puno poznatiji široj javnosti kao protivnik Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, a njegovi stavovi promovirani su na portalu kojeg vodi Željka Markić.

Čehić je tako svojedobno podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke o uvođenju zdravstvenog odgoja ministra Jovanovića u osnovne i srednje škole, te je bio zastupnik 600 roditelja koji su osporavali Kurikulum.

Luka Barilović navodno je bio prijedlog HDZ-a, a Burilović je nasljednik Nadana Vidoševića u HDZ-ovoj tvrdi Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Najzanimljivije se čini imenovanje Damira Vanđelića. Riječ je o bivšem članu NO Ine koji je na suđenju bivšem šefu HDZ-a Ivi Sanaderu bio svjedok koji je naglašavao štetnost sklapanja izmjena međudioničarskog ugovora 2009. te je javno kritizirao ulogu Mola u Ini. 

Tomislav Panenić određen je predstavnikom Republike Hrvatske u Glavnoj skupštini INA Industrija nafte d.d.", zaključuje se u priopćenju.

INA dobila koncesiju

O INA-i se danas raspravljalo i na otvorenom dijelu sjednice Vlade. Riječ je o suglasnosti na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika.

Tri tvrtke dobile su pravo na eksploataciju nafte i plina na 15 tisuća četvornih kilometara, a jedna od njih je upravo INA.

Je li se Karamarko izuzeo iz odlučivanja?

S obzirom na činjenicu kako se Tomislav Karamarko, upleten u aferu Konzultantica, nalazio na zatvorenom dijelu sjednice, nameće se pitanje je li postupio u skladu sa svojim obećanjima te se izuzeo iz procesa odlučivanja o INA-i.

"Zbog medijskog linča na moju porodicu i mene osobno, donio sam odluku da se izuzmem iz svih procesa koji podrazumijevaju donošenje bilo kakvih odluka oko INA-e, sve dok Komisija za sprečavanje sukoba interesa ne donese odluku", kazao je Karamarko početkom prošlog tjedna.

Budući da se Povjerenstvo još nije očitovalo o slučaju Tomislava Karamarka, javnost zaslužuje znati kako se šef HDZ-a postavio pri današnjem odlučivanju oko INA-e.

Pročitajte više