UŽIVO OD 10 SATI Plenković: Marić je bio samo jedan od 25 direktora u Agrokoru, nije ništa znao

Foto: FaH

HOĆE li se Plenković danas na vladi oglasiti o Zdravku Mariću? Hoće li ga opet podržati?

Plenković se prvo osvrnuo na tešku pomorsku nesreću koja se dogodila kod Dubrovnika. O Mariću je počeo pričati tek 40-ak minuta nakon početka sjednice.

SVE O KRIZI VLADE I RAZRJEŠENJU MINISTARA ČITAJTE OVDJE

"Ne prihvaćamo navode koje iznosi inicijativa predvođena SDP-om. Vrlo jasno i argumentiramo odgovaramo na sve aluzije koje se odnose na sukob interesa ministra Marića. On je bio jedna od 25 direktora, niti je bio vlasnik niti je bio zadužen za financijska izvješća pa nije mogao niti znati za sve procese koji će slijediti.

Uživo od 10 sati pratite na Indexu

Andrej Plenković najavio je jučer da će njegovo stajalište o SDP-ovu prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću biti poznat nakon sjednice Vlade. "U četvrtak ćemo o tome nakon sjednice Vlade", odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje hoće li odgovoriti oporbi na zahtjev za opozivom ministra Marića.


Novinare je zanimalo hoće li Vlada biti jedinstvena oko pitanja Marićeve sudbine i hoće li Marić imati podršku cijele parlamentarne većine. "Imam jako zanimljivu sjednicu Vlade. Ja sve znam, ali ne mogu vam reći. Sutra ću vam sve reći, 'pojest' će se ova današnja tema ako sada kažem", odgovorio je jučer premijer.

Donose program reformi

Vlada će danas donijeti nacionalni program reformi 2017. te program konvergencije RH za razdoblje 2017.- 2020., koje bi trebala do kraja mjeseca poslati Europskoj komisiji.

Najavljujući nacionalni program reformi, premijer Andrej Plenković u srijedu je na susretu s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca kazao da taj program ima tri glavna cilja - jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti uz bolju povezanost obrazovanja s potrebama tržišta rada te održivost javnih financija.

Program s 12 područja i 51 mjerom

Također je kazao da taj program ima 12 područja i 51 mjeru te da će u cijelosti biti kompatibilan s programom rada vlade, identificirajući temeljne reformske zadaće u razdoblju od 12 do 18 mjeseci.

"Nastojali smo ove godine biti realni u našim ambicijama i postaviti ciljeve koji će biti ostvarivi", poručio je Plenković.


Kada je riječ o konkurentnosti gospodarstva, rekao je da se prije svega želi povećati i unaprijediti poslovna klima u zemlji, od povećanja učinkovitosti u okviru sustava državne uprave do objedinjavanja inspekcijskih službi.

Po njegovim riječima, jasno je definirano i da se nastavi sa smanjenjem parafiskalnih nameta za oko 20 posto od 2017. do 2019., kao i da se želi unaprijediti raspolaganje i upravljanje državnom imovinom te nastaviti s profesionalizacijom javne uprave.

Cilj svih vlada - reforma obrazovanja i provedba kurikularne reforme

Premijer je izjavio i da su reforma obrazovanja i provedba kurikularne reforme cilj svih vlada te da i to mora biti tema oko koje nema prijepora, nego široki društveni konsenzus.

Najavio je i da će dio programa biti aktivne mjere zapošljavanja te je naglasio da je ključna održivost javnih financija, što pretpostavlja angažirani pristup strukturnim reformama.

Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a program konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike.

Te su aktivnosti dio procesa obveznog izvještavanja i usklađivanja ekonomskih politika država članica EU-a sa zajednički definiranim ciljevima i odredbama Unije, a njihovo nepoštivanje rezultira sankcijama koje uključuju i "zamrzavanje" sredstava EU-a za državu članicu.

Pročitajte više