Vlada: HIV pozitivna djevojčica ići će u razred s još troje učenika

HIV POZITIVNA djevojčica Ela ići će u razred s još troje učenika u kutinskoj Osnovnoj školi "Stjepana Kefelje", gdje je upisana u drugi razred, priopćio je danas Vladin Ured za odnose s javnošću.

Nastava drugog razreda organizirat će se u dva odjeljenja. U odjeljenju A bit će devet učenika, a u odjeljenju B četvero učenika, uključujući HIV pozitivnu djevojčicu.

Učiteljicama drugog razreda pomagat će volonteri-učitelji, a na raspolaganju će im biti i psiholog. Edukacija o AIDS-u sustavno će se provoditi u svim kutinskim predškolskim i školskim ustanovama.

Ostalim učenicima, koji trenutno borave u drugim kutinskim školama, bit će od ponedjeljka omogućen upis u te škole, kao i povratak u školu "Stjepana Kefelje" u bilo koje vrijeme tijekom ove i idućih školskih godina.

O tim odlukama premijera Ivicu Račana su u petak izvijestili ministar prosvjete Vladimir Strugar i ministar zdravstva Andro Vlahušić, te stručnjaci okupljeni u međuresorskoj radnoj skupini ministarstava prosvjete, zdravstva i socijalne skrbi.

Oni su ocijenili da je nakon višetjedne krize oko upisa HIV pozitivne djevojčice u kutinsku osnovnu školu postignut veliki uspjeh i da se može očekivati daljnji napredak u stvaranju preduvjeta za njezino školovanje i život cijele obitelji u Kutini.

Račan je izrazio veliko zadovoljstvo postignutim napretkom i uvjerenje da će daljnji napori Vladinog tima dovesti do potpunog prihvaćanja HIV pozitivne djevojčice i njezine obitelji u sredinu u kojoj žive, kaže se u priopćenju.

Vlada će, kao još jedan znak potpore kutinskoj djeci i roditeljima, darovati odjeljenjima drugog razreda četiri računala kako bi nastava i školske aktivnosti bile što zanimljivije.

Pročitajte više