Vlada i dalje neuspješno nagovara sindikaliste na smanjenje plaća

DRUGI dan zaredom bezuspješno je održano nagovaranje predstavnika Vlade koji sindikalne čelnike žele uvjeriti kako bi za pokrivanje manjaka u proračunu bilo dobro da pristanu na zamrzavanje plaća u javnom i državnom sektoru.

Time bi se osigurala obustava rasta plaća od kolektivnim ugovorom dogovorenih šest posto, te bi nakon lipnja službenicima u državnim i javnim službama visina osobnog dohotka stagnirala do "nekih boljih vremena".

HTV javlja kako niti nakon današnjih četverosatnih razgovora napretka nema. Sindikalni čelnici navodno pristaju na smanjenje plaća, ali samo pod uvjetom da dobiju čvrsta jamstva o hitnom povećanju plaća čim se gospodarstvo oporavi, što je potvrdila i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, najavivši za neka nova vremena daljnje pregovore o sudbinama plaća.

Novi krug razgovora najavila je za petak do kada bi predstavnici Vlade trebali izraditi dokument s prijedlogom izmijenjenog kolektivnog ugovora i za javne i za državne službe, kao i prijedlog izmjena sporazuma o rastu plaća.

"Smanjenje, a ne zamrzavanje plaća"

Predsjednik sindikata liječnika dr. Ivica Babić izjavio je da će, dok se drugačije ne dogovore, podržavati trenutni dogovor no naglašava da se radi o smanjenju, a ne zamrzavanju plaća.

Ministarstvo financija nedavno je iznijelo ocjenu da je za krpanje proračunskih rupa potrebno 10,4 milijardi kuna. Predviđeni proračunski prihodi trebali bi biti oko 116,5 milijardi kuna, a rashodi oko 126,9 milijardi kuna.

Pristanak sindikata na zamrzavanje rasta plaća proračunu bi donio uštedu od 1,8 milijardi kuna. Naznaka o pristanku na Vladin prijedlog zasad nema, međutim Vladi ostaje i mogućnost jednostranog raskida ugovora nakon čega bi se uvećane plaće državnim i javnim službenicima isplaćivale još tri mjeseca.

Šef Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, rekao je uoči sastanka kako ne očekuje ništa od novog kruga pregovora s Vladom koja sindikatima ne nudi ništa u zamjenu za obustavu rasta plaća. Najavio je i organiziranje sindikalnog štrajka ukoliko se Vlada odlučio na jednostrano otkazivanje ugovora.

R.I.
Foto: NSZSSH

Pročitajte više