Vlada još bez odluke o "Sunčanom Hvaru"

HRVATSKA Vlada nakon dvosatne rasprave, nije zauzela konačan stav o privatizaciji Sunčanog Hvara, a raspravu o tome nastavit će nakon stanke.

Iz dosadašnje rasprave razvidno je da nema suglasja među ministrima o tome kako postupiti u slučaju Sunčanog Hvara.

Potpredsjednik Vlade, HSS-ovac Ante Simonić ostao je pri zahtjevima svoje stranke da Vlada poništi odluku o prodaji Termama Čatež, da se Sunčani Hvar ne proda ni jednom od ponuđača (ni Kompasu, ni Termama), te da odgovorni za propuste snose posljedice.

Zatražio je da se problem Sunčanog Hvara riješi čim prije, jer, dodao je, proces privatizacije treba ići dalje, ali na novi, kvalitetniji način.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić mogući izlaz vidi u suspenziji vladine odluke o prodaji Sunčanog Hvara. Predložio je razjašnjavanje dilema i pozivanje obiju slovenskih tvrtki da razjasne svoje ponude.

Takvom je razmišljanju blizak i ministar obnove, HNS-ovac Radimir Čačić, koji je rekao da se mora poštivati međunarodni javni natječaj i odluke koje su temeljem njega donijete.

Potpredsjednik Vlade, SDP-ovac Slavko Linić, ujedno i predsjednik Upravnog odbora HFP-a branio je donijetu odluku, ustvrdivši da je dobra i da je ni danas ne bi mijenjao.

Rekao je da stručne službe Fonda i Ministarstva turizma nisu dale ni jedan pogrešan podatak, te da ne mogu biti odgovorni za donijetu odluku.

Odgovorni su isključivo članovi Upravnog odbora Fonda, rekao je i dodao - ničim nismo zavedeni i odgovornost može pasti samo na nas petoricu (Linić, Crkvenac, Pankretić, Jurčić, Župan-Rusković).

S njim se suglasio i ministar financija Mato Crkvenac.

Vladi je kao podloga za raspravu poslužilo izvješće tročlane ministarske skupine koja je bila zadužena utvrditi je li bilo propusta u procesu privatizacije Sunčanog Hvara.

Skupina je Vladi predložila da poništi odluku o prodaji hvarskog poduzeća Termama Čatež.

U izvješću je ocijenila da HFP nije trebao izvršiti izbor prije nego su oba ponuđača (Terme i Kompas) dala dodatna objašnjenja i razjasnili svoje ponude.

Pročitajte više