Vlada: Još oštrija pravila za dužnosnike

DRŽAVNI dužnosnik u buduće bi svoja upravljačka prava i udjele u tvrtkama morao prenijeti na drugu osobu samo u slučaju ako ima iznad 0,5 posto udjela odnosno dionica, prijedlog je s kojim Vlada ide pred Hrvatski sabor.

Vlada je naime, danas predložila da se promijeni rješenje da dužnosnik mora prenijeti upravljačka prava na drugu osobu tek ako ima 25 posto i više dionica tvrtke.

Konačan tekst Vladinih izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti sadrži još neka nova, oštrija pravila za dužnosnike.

Popis dužnosnika proširen je predsjednikom države, županima, gradonačelnicima i njihovim zamjenicima.

Vlada traži da se vrijednost darova koje bi dužnosnik mogao zadržati ograniči na simbolične darove - one do 500 kuna vrijednosti (sada je to do vrijednosti prosječne plaće). Postupanje s darovima više vrijednosti Vlada će urediti posebnom uredbom.

Po uzoru na državne i lokalnim se dužnosnicima dozvoljava članstvo u nadzornim odborima tvrtki koje su u vlasništvu lokalnih jedinica.

Kao i na državnoj razini, predstavničko tijelo jedinice popisat će tvrtke koje su od njenog posebnog interesa, a u čijim će nadzornim odborima dužnosnik moći sjediti.

Dok Sabor ne utvrdi popis tvrtki od posebnog državnog interesa Vlada može imenovati članove nadzornih odbora u tvrtkama koje su u vlasništvu države, istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić odgovarajući time na oporbene prozivke da Vlada to ne može činiti, jer nema popisa.

Vlada najavio je Palarić, želi ojačati ulogu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pa njegovim članovima daje funkcionalni imunitet, odnosno oni neće moći odgovarati za mišljenja izražena u svom radu.

Vanjski članovi Povjerenstva imat će pravo na novčanu naknadu, tehničke i administrativne poslove za Povjerenstvo obavljat će saborska stručna služba, a Povjerenstvo će ove godine raspolagati s 300 tisuća kuna.

Prihvati li Sabor Vladine prijedloge pooštrile bi se kazne za dužnosnike koji u imovinskim karticama navedu neistinite podatke. Umjesto sadašnjeg rješenja da im Povjerenstvo može obustaviti isplatu plaće u iznosu od tisuću do tri tisuće kuna, u buduće bi to moglo biti od tri do pet tisuća kuna.

Protiv rješenja Povjerenstva dužnosnik će se moći požaliti Vrhovnom sudu.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.