vlada na zatvorenoj sjednici o konvenciji o zabrani određenih vrsta oružja...

Vlada je s današnje zatvorene sjednice Hrvatskom saboru dostavila prijedlog da po hitnu postupku potvrdi Izmjene i dopune članka 1. Konvencije o zabrani i ograničavanju uporabe određenog konvencionalnog oružja s pretjeranim traumatskim učinkom ili djelovanjem, bez obzira na cilj, iz 1980.

Izmjenama se proširuje primjena Konvencije na nemeđunarodne oružane sukobe, ali ne i na unutarnje nemire i napetosti koji se ne smatraju oružanim sukobima.

Vlada također predlaže Saboru da potvrdi Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Estonije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak.

Vlada je odlučila suorganizirati Tečaj za obučavatelje mirovnih snaga u područjima mirovnih operacija Ujedinjenih naroda koji će se održati u Hrvatskoj od 14. do 28. svibnja, i koji će polaziti 33 časnika iz 21 zemlje koje sudjeluju u mirovnim operacijama UN-a. Za pripremu i organizaciju Tečaja obvezano je Ministarstvo obrane.

Donesena je Odluka o pokretanju postupka za potpisivanje Dodatnog protokola uz Konvenciju o kibernetičkom kriminalu o inkriminiranju djela rasističke i ksenofobne naravi počinjenih putem računalnih sustava.

Vlada je odlučila osnovati dva hrvatska konzulata u Španjolskoj: jedan u Sevilli i drugi u Palma de Mallorci.

Prihvaćeno je Izvješće o pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o suradnji u području obrane. U ime Vlade Sporazum će potpisati ministrica obrane.

Vlada je prihvatila i izvješće o pregovorima izaslanstva Republike Hrvatske i izaslanstva Srbije i Crne Gore o Nacrtu općeg administrativnog sporazuma za provedbu Ugovora između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o socijalnom osiguranju.

Vlada je imenovala hrvatsko izaslanstvo na Trećem svjetskom forumu o vodama i Ministarskoj konferenciji u Kyotu od 16. do 23. ožujka ove godine. U izaslanstvu su Božo Kovačević, Venko Ćurlin, Drago Buvač, Mojca Lukšić i Gordana Ruklić, kaže se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću.

Pročitajte više