Vlada napokon predlaže pravo kažnjavanje: Huliganima za tučnjavu na stadionima do deset godina zatvora!

ZAKON o navijačima, odnosno Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima ako želimo biti službeni, opet će biti tema rasprave u Saboru. U Banskim dvorima nadali su se da će nadopune zakona biti donesene po kratkom postupku, ali ipak će prije njihovog izglasavanja biti potrebni dodatni razgovori u Saboru.

Dajmo da piju

Zamjerke su uglavnom stizale iz redova oporbe, a SDP-ovcima (koji smatraju da je predloženi zakon prerigorozan) pridružila se i HSS-ovka Marijana Petir koja ne vidi zbog čega navijači na stadionu ne bi mogli popiti pivo ili dva. "Ispada da možete voziti automobil sa 0,5 promila, ali ne možete popiti pivo dok na stadionu gledate omiljeni klub", primjećuje Petir.

Novi će zakon, naime, uvesti nultu toleranciju na alkohol na sportskim borilištima, ali i u njihovom okruženju, što je uobičajena praksa u mnogim državama. "Obični građani ne rade nikakve probleme nakon čašice piva ili vina. Na ovaj način patit će i proračun jer se uništavaju sponzorski ugovori", zaključak je HSS-ove zastupnice.

"Prevencija, a ne represija"

Za članove SDP-ovog zastupničkog kluba najveći je problem povećavanje policijskih ovlasti. Za njih je zakon previše represivan, a nedovoljno preventivan. "Ovaj bi se zakon slobodno mogao zvati Zakon o kažnjavanju nereda i onih koji ih izazivaju. Prevencije uopće nema", kaže Šime Lučin. Na sličnom je tragu i Petir: "Guramo policiju da se obračuna s građanima umjesto da suzbijemo huligane. To nije dobar put".

"Cilj bi trebao biti da nereda nema, da nam politika represije nije potrebna", kaže Lučin koji također tvrdi da nije pametno da policija preuzme svu odgovornost za sigurnost i red na sportskim natjecanjima. "Odgovoran bi trebao biti organizator", tvrdi Lučin.

Lesar: Nitko nema hrabrosti prekinuti utakmicu

Današnja rasprava u Saboru podsjetila je tako na onu prije nekoliko mjeseci, kad je Đurđa Adlešič prvi put pokušala "uvesti red" na stadione. Dilema je i dalje ista - treba li ili ne štititi ljudska prava huligana na stadionima? Zanimljivo je pitanje postavio Dragutin Lesar, koji je istaknuo kako je policija 1. svibnja (kada su se dogodili neredi koji su potaknuli novu izmjenu zakona) nije iskoristila sve ovlasti koje je imala na raspolaganju.

"Zašto utakmica Hajduka i Dinama nije prekinuta? S obzirom na značaj utakmice, nitko nije želio donijeti odluku da se ona prekine i da se ponavlja sve dok se ne odigra bez nereda. Problem je što ni u policiji, ni u HNS-u, ni u Dinamu i Hajduku nitko nema hrabrosti narediti prekidanje utakmice kada započnu neredi", kaže Lesar.

HDZ za rigorozniji zakon

Predložene izmjene podržali su uglavnom samo zastupnici HDZ-a. Vedran Rožić istaknuo je kako se slaže da se zakon uputi na drugo čitanje, ali i dalje vjeruje da je protiv huligana potrebna represija. Izgredi na stadionima prema predloženom zakonu počeli bi se tretirati kao kaznena djela pa je za sudjelovanje u tučnjavi moguće dobiti do tri, a za organiziranje tučnjave do osam godina zatvora.

U slučaju da u tučnjavi dođe do smrtnog slučaja, huliganski "kolovođe" mogli bi dobiti i do deset godina zatvora! Zatvorske kazne suci će moći izricati i za uništavanje stvari ili imovine na stadionima. Novi zakon također zabranjuje maskiranje na stadionima, a policija će i dalje imati mogućnost prekidanja utakmice ili zabrane njezinog održavanja.

Pročitajte više