Vlada o nabavci 180 vozila za 65 milijuna kuna usred krize: To su nužne količine

Foto: Pixsell/Patrik Macek, Andrea Topić/INDEX

VLADA je prije godinu dana raspisala javnu nabavu za 273 vozila, a onda se od nje odustalo zbog pandemije. Premijer je rekao da nema kupnje automobila dok traje kriza. Od toga dana ministarstva su, svako za sebe, počela nabavljati vozila. Njih oko 180.

Ministarstvo unutarnjih poslova potrošilo je najviše, čak 62 milijuna kuna, dok su ostala ministarstva mahom unajmljivala i tako učinila da nestanu 2 i pol milijuna kuna. Zahtijevali su nijanse, naslone za ruke sprijeda, automatske podizače i slično. Na kraju godine vozila će vratiti vlasnicima. Na neke od natječaja javljala se samo jedna firma.

>> Ministarstva nabavljaju nove aute. Plenković lani: Nema kupovine auta u krizi

Vlada kaže da su im ti auti zaista trebali

Plenkovića i vladu smo pitali znači li ovo da se od javne nabave zaista odustalo, kako su bili lani rekli, ili se ovdje radi o muljanju građana?

Stigao je odgovor:

"Kako i navodite u svom upitu odustalo se od veće nabave vozila koja je s ciljem redovite obnove voznog parka državnih tijela bila planirana u ožujku 2020., a upravo zbog okolnosti epidemije i potrebe za maksimalnim smanjenjem troškova.

U međuvremenu su pojedina tijela nabavljala automobile samo u nužnim količinama koje su bile potrebne za operativno obavljanje poslova, s time da se većina vozila koja su nabavljena odnosila na vozila MUP-a, i to specijalna vozila koja se nabavljaju za opremanje granične policije, a što je sufinancirano europskim sredstvima te vozila u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, sa svrhom podizanja razine sigurnosti prometa u RH", kazali su iz vlade.

Dodajmo da je osim Ministarstva zdravstva, MUP-a, Ministarstva rada, Ministarstva gospodarstva i MORH nabavio vozila. 

"Ministarstvo obrane RH je u periodu od 1. siječnja 2020. godine do danas izvršilo nabavu vozila za potrebe Oružanih snaga RH a radi se o sanitetskim vozilima i vozilima specijalnih namjena", potvrdili su nam. 

Pročitajte više