Plenkovićevi ministri o ploči u Jasenovcu pregovarali s notornim splitskim ustašom

Foto: FaH

U SLAVONSKOM Brodu jučer su ministri Tomo Medved, Lovro Kuščević i Dražen Bošnjaković s pripadnicima HOS-a pokušali dogovoriti rješenje za problem ploče u Jasenovcu.

>> Tko je Splićanin s "Hitlerovim brkovima"? Dežurni splitski ustaša, osuđen za gospodarski kriminal


Ploču su pripadnici HOS-a podigli u spomen na 11 poginulih pripadnika postrojbe, a problem se stvorio kada se dio javnosti pobunio zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni" koji je dio HOS-ova grba.

Na sastanku s ministrima bili su predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić, dogradonačelnik Kutine Damir Markuš Kutina i ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a Marko Skejo, kojega je policija i ove godine uhitila u Kninu zbog uzvikivanja "Za dom spremni". S njima je viđen i bivši šef HSP-a Anto Đapić, bivši v.d. načelnika glavnog stožera HOS-a.

Ministri su, po svemu sudeći, pokušavali HOS-ovce uvjeriti u to da pristanu na uklanjanje ploče iz Jasenovca, ili barem ustaškog pozdrava s ploče.

Tko su HOS-ovci koji pregovaraju s ministrima?

Među imenima HOS-ovih zapovjednika koji su jučer sudjelovali u pregovorima s ministrima, posebno se ističe ono Marka Skeje.

Skejo je bivši ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a. Jedan je od zagovornika teorije da je "Za dom spremni" drevni hrvatski pozdrav pa je tako tvrdio i da je taj pozdrav "čist kao suza i treba ga zaštiti zakonom". To je izjavio na 25. obljetnici osnutka IX. bojne prošle godine u Splitu.

>> HOS u Splitu proslavio obljetnicu: Pozdrav Za dom spremni čist je kao suza, zaštitite ga zakonom


Skejo je član Hrvatske čiste stranke prava. Nakon mise za poglavnika Antu Pavelića, na godišnjici IX. bojne, izjavio je kako je Pavelić bio "najveći sin hrvatskog naroda koji je u datim okolnostima činio najbolje što je mogao za hrvatsku državu".

Logore u Jasenovcu i Gradiški Skejo je okarakterizirao kao "bolnice otvorenog tipa u kojima su stradali samo dokazani neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici".

>> Misa za poglavnika: "Pavelić je bio istinski borac za Hrvatsku, a Jasenovac bolnica"

Prosvjed protiv Frljića

Skejo je sudjelovao i na prosvjedu protiv redatelja Olivera Frljića i njegove predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" ranije ove godine u Splitu.

Prosvjed je završio prijetnjama i razbijanjem zgrade splitskog HNK, a policija je primila i dojavu o bombi.

Proslava Oluje

Na ovogodišnjoj proslavi Dana pobjede u Kninu Skejo je bio jedan od onih koji su zaradili prekršajnu prijavu. Ponovno zbog uzvikivanja "Za dom spremni".

Nalazio se u skupini muškaraca koji su odjeveni u crne majice izvikivali sporni pozdrav na ulici, a policija ih je u rekordno brzom roku potrpala u marice i odvezla. Zbog natpisa na majicama zabranjeno im je i da prisustvuju misi zadušnici koja se u Kninu održavala.

Godišnjica bojne Rafael vitez Boban

Na obilježavanju godišnjice IX. bojne 1995., svoj govor završio je uzvikom "Za dom", na koji su okupljeni pripadnici HOS-a odgovorili "Spremni". I tako triput.

"Živjela nezavisna država! Bog i Hrvati! Za dom spremni!" završio je tada svoj govor.

Pročitajte više