VLADA ODBACILA VAJGLOVE IZJAVE O SAVUDRIJSKOJ VALI

Hrvatska Vlada ocjenila je neprihvatljivima izjave koje pretendiraju na slovensku jurisdikciju i suverenitet nad cijelom Savudrijskom valom, te je u tom smislu odbacila posljednje izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Ive Vajgla, priopćila je Vladina služba za odnose s javnošću.

U priopćenju objavljenom nakon sjednice Vlade navodi se da "Vlada RH s pozornošću prati razvoj političkih prilika uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Republici Sloveniji koje se, kroz javne izjave, pravna tumačenja i političke ocjene, odnose na Republiku Hrvatsku".

"Uzimajući u obzir tradicionalno dobre odnose dviju država i naroda, te zajednički interes da se preostala otvorena pitanja riješe u skladu s međunarodnim pravom i vrijednostima Europske unije, Vlada RH ocjenjuje neprihvatljivima izjave koje pretendiraju na slovensku jurisdikciju i suverenitet nad cjelinom Piranskog zaljeva, tj. Savudrijske vale. U tom smislu, Vlada RH odbacuje posljednje izjave ministra vanjskih poslova Republike Slovenije g. I. Vajgla", navodi se u priopćenju.

"Vlada RH poziva slovensku stranu na političku suzdržanost i nastavak dijaloga, i uz međunarodnu arbitražu, o rješavanju otvorenih pitanja. Sa svoje strane, Republika Hrvatska ne daje i neće davati povoda za porast napetosti i odgađanje pregovora u svim pitanjima od zajedničkog interesa", dodaje se.

Vajgl je u četvrtak u emisiji komercijalne slovenske televizijske postaje POP-TV tijekom predizbornog duela s bivšim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom izjavio da je cijeli Piranski zaljev slovenski.

Slovenski parlamentarni izbori održat će se 3. listopada i na njima Vajgl nastupa na listi liberalnih demokrata (LDS) aktualnog premijera Antona Ropa, dok je Dimitrij Rupel istaknut na listi Demokrata (SDS) Janeza Janše, vodeće oporbene stranke.

Voditelj predizborne emisije posvećene vanjskoj politici postavljao je Vajglu i Rupelu "paralelna" pitanja, a jedno od istaknutih bili su i odnosi s Hrvatskom. Na pitanje o subotnjem odlasku s premijerom Ropom među slovenske ribare u Piranu s kojima su na polovici Savudrijske vale "lovili morske pse", Vajgl je rekao da je to bio izraz solidarnosti sa slovenskim ribarima.

"Željeli smo tako pokazati da je to more naše i da naša država stoji iza ribara, te pokazati solidarnost", rekao je Vajgl. Na pitanje što piranskim ribarima može poručiti, do koje pozicije u Savudrijskoj vali smiju loviti, a da im ne priđe hrvatska policija, Vajgl je najprije rekao da je to pitanje kojim se na njega želi prebaciti odgovornost za ono što se sada događa u zaljevu, ali je onda rezolutno dodao: "Cijeli je Piranski zaljev slovenski. Naši ribari imaju pravo loviti u cijelom Piranskom zaljevu i naša država stoji iza njih", kazao je Vajgl.

(Hina) xpp/xdv ydv

Pročitajte više