Vlada odbila zahtjev oporbe za smjenom Beroša, sad je sve na saboru

Foto: Pixsell

VLADA je na današnjoj sjednici odbila navode iz oporbenog Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu u hrvatskom saboru kao neutemeljene i neosnovane te istaknula da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva.

Inicijativu za opoziv, koja je poslana u saborsku proceduru, potpisao je 41 oporbeni zastupnik i kao razloge naveo nagomilane probleme u zdravstvu i afere povezane s ministrom.

Vlada navode pobija na 13 stanica očitovanja te predlaže da hrvatski sabor odbije donijeti odluku o iskazivanju nepovjerenja ministru zdravstva.

"Sustav je ostao na nogama"

U obrazloženju se ističe da je zdravstveni sustav u 443 dana od pojave koronavirusa svjedočio okolnostima i uvjetima rada kakvima nismo svjedočili od Domovinskog rata, ali da  je "sustav ostao na nogama".

"U situaciji pandemije, u kojoj su se mnogi zdravstveni sustavi doista i urušili, hrvatski zdravstveni sustav ostao je na nogama. Iznimnim naporima svih dionika zdravstvenog sustava i Vlade Republike Hrvatske osigurana je kontinuirana zdravstvena zaštita, dostatne količine zaštitne opreme, kao i cjepivo za sve građane. Osim toga, uspješno smo neprekidno radili na prevenciji te su preventivni programi na nacionalnoj razini", navodi se.

Zdravstveni sustav imao je dovoljno respiratora, dovoljan broj postelja te je tijekom epidemije funkcionirao na zavidnoj razini, o čemu svjedoči i podatak o ukupnom broju od 30.732 covid-19 pacijenta otpuštena s bolničkog liječenja. Posebna se pozornost posvećuje liječenju onkoloških pacijenata, kojima se za cijelo vrijeme epidemije pružalo liječenje i terapija, a kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite osiguran je i tijekom serije razornih potresa u Hrvatskoj, kažu u vladi.

Vlada negira da postoje bilo kakvi problemi u zdravstvu

Vlada je odbacila navode oporbe vezane za financiranje zdravstvenog sustava, organizaciju sustava cijepljenja, proces javne nabave u sustavu zdravstva, kao i navode vezane za mrežnu stranicu www.koronavirus.hr te nabavu savjetodavnih usluga.

Odbacila je i navode vezne za postupak javne nabave koji se odnosi na projekt e-Bolnice, ugovaranje usluge stručnog koordinatora/koordinatorice (key expert) u Projektu e-Bolnice te neistinite navode iz Prijedloga koji se odnose na kadroviranje.

Među ostalim se navodi da je HZZO izvan limita bolnicama prošle godine osigurao dodatnih 350 milijuna kuna, a za 2021. je osigurano 450 milijuna kuna za rješavanje lista čekanja za devet postupaka na koje se najduže čeka. Vlada je preraspodjelom unutar sustava u 2021. godini osigurala ukupno 1.9 milijardi kuna radi svođenja svih dugova na primjerene rokove plaćanja.

Ukupne obveze 30. travnja za lijekove u bolničkom sustavu iznosile su 4.3 milijarde kuna te su 12 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, dok su ukupne dospjele obveze na dan 30. travnja 2021. iznosile 3.3 milijarde kuna, kažu u vladi. Tvrde da je netočan navod iz Prijedloga da su dospjele obveze u 2021. u bolničkom sustavu bile na razini 4.1 milijardu kuna.

Sukladno pregovorima Ministarstva financija i Ministarstva zdravstva s predstavnicima veledrogerija, napravljen je plan otplate dugova do kraja ove godine, čime će se do početka trećeg kvartala rokovi plaćanja bolnica skratiti u prosjeku za 50 posto, odnosno svesti na 180 dana, a ljekarni na 120 dana, tvrdi vlada.

Vlada, među ostalim, navodi i kako bi se reformskim mjerama koje slijede trebala uspostaviti kvalitetnija, učinkovitija i fleksibilnija organizacijska struktura i upravljanje zdravstvenim sustavom, odnosno uspostava novih modela organizacije i upravljanja, usklađenih s predviđenim razvojem društva i gospodarstva.

 

Pročitajte više