Vlada povukla odluku o Liburniji zbog "proceduralne greške"

BIVŠI potpredsjednik hrvatske Vlade i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Andrija Hebrang povukao je u studenom 2004. rujansku odluku o nagodbama s Dom i SN holdinzima, ali o tome čelništvo Fonda nije izvijestilo novog potpredsjednika Vlade i predsjednika UO HFP-a Damira Polančeca, doznaje se večeras iz vladinih izvora.

U Banskim dvorima ističu da je ta "proceduralna greška" jedan od glavnih razloga za Vladinu ovotjednu odluku o povlačenju suglasnosti HFP-u na nagodbu i sporazum sa dva holdinga, a vezano za većinski paket dionica Liburnia Rivijera Hotela.

Bivši potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang u večerašnjoj izjavi za Dnevnik HTV-a rekao je kako su pregovori trajali mjesec dana te da je vidio da se tu svašta događa i da je zato prekinuo te pregovore.

Predložio sam UO HFP, koji je to jednoglasno podržao, a ja potpisao 5. studenoga 2004., da se odluka o pregovorima stavlja izvan snage, izjavio je Hebrang. Time je dokument (iz rujna 2004.) postao pravno ništavan, jer ga je isto tijelo stavilo izvan snage, i na temelju tog dokumenta se nisu smjeli nastaviti pregovori o predaji dionica tim holdinzima, istaknuo je .

"Budući da nema dokumenta na temelju kojeg se ide u pregovore, jer je on opozvan, ti pregovori su zapravo ništavni", zaključio je Hebrang.

Vlada je povlačenje suglasnosti na sporazum obrazložila činjenicom da HFP u postupku pripreme dokumentacije oko predaje dionica Liburnie nije dobio odobrenje Državnog odvjetništva. Državno odvjetništvo nije bilo upoznato sa zadnjom verzijom toga sporazuma koji je u nekim dijelovima promijenjen u odnosu na ranije verzije, objasnili su u Vladi.

Pročitajte više