Vlada razmatra zabranu pobačaja?

ZVONIMIR ŠEPAROVIĆ, potpredsjednik Nacionalnog bioetičkog povjerenstva, Vladinog tijela u kojem sjede i dva teologa, tvrdi da je sadašnji zakon koji omogućava abortus “preliberalan”, te da ga treba revidirati, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je dotično povjerenstvo, inače savjetodavno tijelo pri donošenju novih zakona odnosno izmjeni postojećih, raspravilo Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, sljedeća tema na rasporedu je pravo na pobačaj bez medicinske indikacije.

Uz dva teologa koja sjede u povjerenstvu, i potpredsjednik Zvonimir Šeparović zastupat će konzervativno mišljenje prema kojem pobačaj treba zakonski otežati što je više moguće. Šeparović je u razgvoru za “Slobodnu” kazao kako za njega život ne počinje rođenjem nego začećem, te da sukladno tomu treba razmotriti promjenu dosadašnjeg zakona koji trudnicama omogućava slobodan izbor o rađanju do trećeg mjeseca trudnoće.

Na direktno novinarsko pitanje treba li zabraniti pobačaj, Šeparović je kazao ne može odgovoriti na to pitanje prije nego što je povjerenstvo započelo s raspravom o toj temi. No, dodao je kako je postojeći zakon “preliberalan”, te kako ga treba revidirati.

Predsjednik povjerenstva dr. Niko Zurak istaknuo je kako mišljenje povjerenstva nije obvezujuće za Vladu i Sabor (iako Vlada imenuje povjerenstvo baš iz razloga kako bi dobila stručno mišljenje prije prijedloga o izmjeni zakona), pa dodao kako se povjerenstvo prvenstveno bavi etičkim pitanjima, a ne teološkim.

Pročitajte više