Vlada razriješila Bačića: Plaća gradonačelnika ne može biti veća od ministarske

HRVATSKA Vlada je na današnjoj sjednici razriješila državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Branka Bačića, koji se sada i službeno vraća u Sabor te će se posvetiti radu u HDZ-u, gdje je glavni tajnik stranke.

To je već ranije najavila predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Na današnjoj sjednici Vlade ministar gospodarstava Đuro Popijač objavio je kako je menadžment brodogradilišta Uljanik iskazao interes za kupnju tog hrvatskog škvera. Vlada će do 15. veljače raspisati javni poziv za prodaju 8,073 milijuna dionica Brodograđevne industrije Split, 1,051 milijun dionica riječkog 3. maja, 1,177 milijuna dionica Brodotrogira te 893 tisuće dionica Brodogradilišta Kraljevica.

HNB bankama oslobađa tri milijarde kuna

Premijerka je najavila kako će se prva dražba na kojoj će se dijeliti krediti za pomoć gospodarstvu, održati 16. veljače. Ta će se pomoć dijeliti po dva modela. Prvi model će početi HNB-ovim smanjivanjem obveznih rezervi bankama, čime će se osloboditi tri milijarde kuna. Od tog iznosa dvije milijarde će se dati HBOR-u kao sindicirani kredit, dok će milijarda ostati bankama. Poduzetnički krediti će se financirati sa 30 posto HBOR-ova novca i 70 posto sredstava poslovnih banaka.

Za tih će se šest milijardi kuna moći natjecati poduzetnici koji nisu dužni državi i koji 30. lipnja 2008. godine nisu bili u teškoćama. Premijerka tvrdi kako će se tim novcem očuvati radna mjesta, ali će se pomoću njega otvarati i nova. Krediti će se odobravati na rok od dvije do pet godina, a neće ih moći uzimati poduzetnici koji se bave točenjem pića i imaju kockarnice te kladionice. Preko drugog modela, koji je ustrojen kao jamstveni fond i u koji će država dati dvije milijarde, gospodarstvenicima će biti dostupno najmanje četiri milijarde, a najviše osam milijardi kuna.

Plaća gradonačelnika ne može biti veća od one ministarske

To je novac namijenjen investicijama, za obrtna sredstva i reprogramiranje kredita. Ministar Šuker je rekao kako se ovim mjerama želi postići dvostruko veći plasmani poslovnih banaka u odnosu na 2009. godinu.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je i prijedlog po kojem masa plaća u lokalnoj i područnoj samoupravi ne može prelaziti petinu proračuna. Ministar Davorin Mlakar istaknuo je kako će 221 jedinica zbog ovog prijedloga morati smanjiti masu za plaće. Po tom prijedlogu plaće župana, gradonačelnika i općinskih načelnika neće moći biti veće od ministarskih i potpredsjednika Vlade.

Pročitajte više