Vlada SAD-a mora izglasati proračun ili prestaje s radom, a problem je u Trumpovom zidu

Foto: Hina

JEDNO OD ključnih obećanja predsjedničke kampanje Donalda Trumpa bilo je izgradnja zida na granici s Meksikom. No, kada je postao predsjednik, taj se plan pomalo počeo raspadati, ali Trump je nastavio inzistirati na njegovoj provedbi.

Prema jednom službeniku vlade, koji je razgovarao s CNN-om, ta bi se odluka mogla pokazati problematičnom za Trumpa i za njegovu vladu.

Trump i dalje inzistira na finaciranju zida

Tajnik ureda domovinske sigurnosti, John Kelly, rekao je tako za CNN kako će Trump nastaviti inzistirati na financijama koje us mu potrebne za izgradnju zida, a koje iznose 22 milijarde dolara.

"Podrazumijeva se da je predsjednik bio izravan u vezi svoje želje i potrebe za izgradnjom zida na granici, pa vjerujem...vjerujem kako će sigurno napraviti pravu stvar...ali vjerujem i kako će inzistirati na sredstvima za zid", rekao je Kelly.

Ako Kongres ne pošalje Trumpu prijedlog proračuna do petka navečer, vlada će ostati bez novca i morat će prestati s radom.

Slična situacija se dogodila za vrijeme Clintona kada je vlada dva puta prestajala s radom jer nisu uspjeli riješiti problem proračunskog deficita.

Demokrati se neće složiti s takvim proračunom

Trump je zatražio 1.4 milijarde dolara za početak izgradnje zida, ali direktor ureda za menadžment proračuna, Mick Mulvaney, kaže kako Demokrati neće odobriti proračun koji predlaže financiranje zida jer su ljuti zbog izbora za Vrhovni sud.

Uvijek preostaje opcija da vlada pošalje Trumpu prijedlog proračuna koji u sebi ne sadrži financije za zid, ali pitanje hoće li ga onda on odobriti.

Kada je Mulvaney upitan misli li da će Trump potpisati proračun koji ne predviđa novac za izgradnju zida, rekao je kako to još uvijek ne zna te dodao kako nitko ne želi da vlada prestane s radom sljedećeg tjedna.

Pročitajte više