Vlada se mora očitovati Europskom sudu za ljudska prava zbog slučaja Glavaš

EUROPSKI SUD za ljudska prava primio je dvije tužbe Gordane Getoš Magdić, trećeoptužene u slučajevima selotejp i garaža, a ovih dana kako saznaje Index, predstavka suda iz Strasbourga stigla je u Banske dvore. Naime, sud razmatra pod kojim je okolnostima Getoš Magdić pritvorena od 18. do 21. listopada 2006. godine, a Vlada se mora očitovati do 15. siječnja sljedeće godine. Sud u Strasbourgu traži od Vlade cjelokupni sudski spis u slučaju Glavaš kao i očitovanje o pritvoru.

Dvije tužbe

Getoš Magdić podnijela je Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu dvije tužbe za postupanje hrvatskih vlasti u slučaju Branimira Glavaša. Prva tužba odaslana je još u rujnu prošle godine, a bila je vezana za pritvor Getoš Magdić koji je prema njenom mišljenju bio nezakonit. Također žalba Europskom sudu odnosila se i na to da je Getoš Magdić bila zadržana u pritvoru 52 sata kada je izvedena ispred istražnog suca iako je prema zakonu rok od 24 sata. Isto tako u svibnju ove godine odaslana je i druga tužba također vezana uz nezakonito privođenje te na postupak odvjetnika Radoslava Arambašića.

Prema tužbi, sporan je zapisnik s ispitivanja trećeoptužene Gordane Getoš Magdić na osječkoj policiji u slučaju 'selotejp' jer je njezin odvjetnik Arambašić bio u sukobu interesa, jer je u istom slučaju za ista djela branio nju i još jednu stranku.

Žalba u roku 15 dana

Podsjetimo, Glavaš je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku i to na deset godina zatvora. Ivica Krnjak dobio je osam, a Gordana Getoš Magdić osuđena je na sedam godina zatvora. Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić dobili su pet godina.

Ovih dana presuda je i napisana, a odvjetnici optuženih imaju pravo u sljedećih petnaest dana podnijeti žalbu.

Pročitajte više