FIJASKO S AVIONIMA

Vlada se odlučila posvađati s Amerikom. Evo što o tome kažu iskusni diplomati

Foto: EPA

TEZA koju je prije dva dana plasirao Večernji list, a koji je očito bio brifiran iz Ministarstva obrane i vlade, da su u Banskim dvorima razmišljali o uskrati gostoprimstva za američkog veleposlanika Roberta Kohorsta, u diplomatskim krugovima izaziva nevjericu. Naime, nekoliko diplomata uvjerava nas kako je nešto takvo nevjerojatno. Prvo, uvjereni su da američki veleposlanik Robert Kohorst nije uradio ono za što ga se tereti, a drugo da je naprosto nemoguće da bi Hrvatska mogla američkog veleposlanika proglasiti nepoželjnom osobom.

Nevjerojatna teza

"Hrvatska si tako nešto jednostavno ne može priuštiti", kaže nam jedan iskusni diplomat dodajući kako je Hrvatska od američkih veleposlanika imala Williama Montgomeryja, koji se ponašao kao gubernator, i Petera Galbraitha, koji je suočavao Hrvatsku sa zločinima iz Domovinskog rata, no da nikada nikome iz vlasti nije palo na pamet da bi ih mogao proglasiti nepoželjnima.

Sve i da je Kohorst uradio ono što mu se stavlja na teret, za što za sada nema apsolutno nikakvih dokaza, nastavlja diplomat, teško da bi netko mogao razmišljati o opciji uskrate gostoprimstva za predstavnika SAD-a.

Slično razmišlja i iskusni diplomat Ivica Maštruko koji kaže da je ponašanje američkog veleposlanika Kohorsta sasvim uobičajeno.

Maštruko: Neargumentirana tvrdnja

"Od veleposlanika se očekuje da bude suzdržan prema aktualnoj vladi i ne toliko kritičan. Postoje određene norme ponašanja, a koje kažu da je veleposlanik tu ne samo da uspostavi dobre odnose s državom u kojoj se nalazi nego i da te dobre odnose održava", ističe Maštruko naglašavajući da ne vidi neki propust veleposlanika Kohorsta, niti išta što bi na to ukazivalo.

Maštruko ističe da je vijest o tome da je netko u Banskim dvorima razmišljao o uskrati gostoprimstva američkom predstavniku naprosto nevjerojatna.

"To je vrlo neargumentirana tvrdnja, vrlo diskutabilna, i sumnjam da bi se za takvu tvrdnju ikada dobila neka službena potvrda", kaže Maštruko dodajući kako je uvjeren da se radi o netočnoj tvrdnji.

"Pa čak i da je istina sve što je izneseno za Kohorsta, a ne vjerujem da jest, to se tako naprosto ne radi", kaže na kraju Maštruko.

Kovačević: Za svoje propuste žele optužiti druge

Za bivšeg diplomata Božu Kovačevića cijeli ovaj slučaj oko veleposlanika Kohorsta prilično je jasan.

"Radi se o tome da naši dužnosnici zbog svojih propusta žele sada odgovornost prebaciti na druge. Naša strana jednostavno nije tražila jamstva za realizaciju posla niti je u stanju sada preuzeti odgovornost za propali posao", kaže Kovačević u razgovoru za Index dodajući da bi, da se kojim slučajem i išlo na povlačenje veleposlanika SAD-a, to bilo ne samo neodgovorno nego bi nastupilo i ozbiljno narušavanje odnosa s SAD-om.

Kovačević naglašava kako veleposlanici ne provode vlastitu politiku, nego politiku svoje zemlje, a upravo je to, misli Kovačević, bio slučaj i kod veleposlanika Kohorsta.

"Poznato je da su se stajališta State Departmenta i Ministarstva obrane razlikovala, no bez privole Ministarstva obrane nije bilo moguće realizirati posao. Hrvatska strana jednostavno je propustila tražiti jamstva", ponovio je Kovačević. Isto tako, naglašava, da je Kohorst i napravio ono što mu se spočitava u članku Večernjeg lista, a u što osobno ne vjeruje, takve stvari rješavaju se na puno diskretniji način, a ne da se američkog veleposlanika proglašava personom non grata.

Plenković ne demantira pisanja o Kohorstu

Isto tako, teza da su Banski dvori uopće razmišljali o povlačenju veleposlanika za Kovačevića je nevjerojatna i to iz dva razloga.

"Prvi je očigledan, a to je da nam je SAD strateški partner. Drugi je činjenica da se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u međunarodnoj javnosti percipira kao zagovarateljica politike aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa", kaže Kovačević naglasivši da bi u tom slučaju za Hrvatsku nastala nenadoknadiva šteta.

Sam premijer Plenković rekao je jučer kako nije istina da se razmišljalo o uskrati povjerenja Kohorstu, no zanimljivo je kako nije opovrgnuo pisanje Večernjeg lista da je američko veleposlanstvo imalo drugačije mišljenje od State Departmenta te da je favoriziralo grčku ponudu.

"Tu ima puno informacija koje se puštaju u eter", rekao je Plenković. 

Pročitajte više