Vlada sindikatima na sastanku ponudila rast osnovice od 2%. To im je premalo

Foto: Index

DANAS su na rasporedu dva sastanka vladinog pregovaračkog tima s predstavnicima sindikata. Prvi je već održan, onaj s predstavnicima sindikata javnih službi, nakon kojega je Ribić novinarima rekao da oni traže povećanje osnovice na godišnjoj razini oko 4.6 posto. Vlada im je ponudila rast osnovice od 2 posto.

U 13 sati na rasporedu je sastanak s predstavnicima sindikata državnih službi.

Evo što je Ribić rekao nakon sastanka:

"To su ljudi koji šalju naše ljude van u inozemstvo. Dobar dio sastanka smo se bavili ekscesom koji je napravio jedan državni tajnik, on je i ranije radio ekscese, ali možda nije primjereno da o tome govorim. Radi se o državnom tajniku s komentarima koji su bili neistiniti i lažni i onda smo na to potrošili vrijeme na sastanku. Na godišnjoj razini mi smo tražili prosječno 4.6 posto godišnji rast osnovice ili ovako: 4 posto 1. 3. za prošlu godinu, onda 2 posto 1. 7. i 2 posto 1. 12.", rekao je Ribić dodajući da je bilo burno zbog izjava tog državnog tajnika. Novi sastanak je na rasporedu za sedam dana.

 

Evo što su predstavnici sindikata rekli prije sastanka. Novinari su ih pitali što očekuju.

Ribić: Novca ima

Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara, rekla je: "Očekujemo da nam kažu ima li novca za nas. Ono što tražimo vam je već poznato, to su 13. plaća, povećanje osnovice, božićnice, regresa... Danas očekujemo konkretne odgovore od vlade."

Vilim Ribić novinarima je prije sastanka rekao da očekuje da vlada popusti. "Da vlada popusti, da da ljudima plaće, to je to. Ništa drugo, jer nemoguće je da s nula kuna rasta plaća funkcioniraš dvije godine, a u isto vrijeme ima novca, svima drugima rastu plaću, svi dižu cijene", rekao je Ribić.

Pročitajte više