Vlada u Italiji želi odvojiti tradicionalno od investicijskog bankarstva

Ilustracija: Shutterstock

VLADAJUĆA stranka talijanske premijerke Giorgie Meloni predstavila je u parlamentu nacrt zakona o odvajanju bankovnog poslovanja s građanima i tvrtkama od investicijskog bankarstva, što bi iz temelja izmijenilo rad zajmodavaca.

Prijedlog stranke Braćo Italije! (FdI) došao je nakon kolapsa američkog tehnološkog zajmodavca Silicon Valley Bank (SVB) te spašavanja Credit Suissea preuzimanjem od strane bankarskog konkurenta UBS-a, što je izazvalo strah od sistemske kreditne krize koja bi mogla dovesti do daljnjih propadanja banaka.

De facto povratak zakona iz 30-ih godina prošlog stoljeća

Prijedlog stranke Braćo Italije! de facto bi vratio na snagu zakon iz 30-ih godina prošlog stoljeća koji je odbačen u devedesetima ukidanjem regulative bankovnog poslovanja. Kritičari u lijevim i desnim krugovima smatraju da je upravo povezivanje tradicionalnog i investicijskog bankarstva bilo glavni uzrok financijskih kriza u ovom stoljeću.

Dozvola bankama koje posluju s građanima i tvrtkama da se bave "špekulativnom trgovinom iznimno je negativna za realno gospodarstvo i potkopava najelementarnije principe zaštite društvenih i etičkih temelja gospodarstva", stoji u prijedlogu zakona stranke Braćo Italije!

Prema nacrtu zakona koji je Reuters u srijedu dobio na uvid, banke bi dobile rok od 12 mjeseci da reorganiziraju poslovanje i izaberu hoće li poslovati s građanima i tvrtkama ili se baviti trgovinom financijskim proizvodima.

Slično predlagali i u Americi

Iza prijedloga, koji je 17. ožujka gotovo krišom predstavljen u donjem domu parlamenta, stoje šef FdI-ja u Zastupničkom domu Tommaso Foti i njegovih četrnaest stranačkih kolega, uključujući bivšeg ministra gospodarstva Giulija Tremontija.

Foti nije odmah odgovorio na upit da komentira tu informaciju. Stranka Braćo Italije! promovirala je gotovo identičan zakon već u prošlom sazivu parlamenta, kada je bila u oporbi. Prijedlog je iznijela Meloni, ali nije prošao u nadležnom odboru pa nije ni stigao do zastupničkog doma.

U SAD-u su sličnu reformu bankarstva, utjelovljenu u prijedlogu da se ponovo uvede Glass-Steagallov zakon iz 1933., predlagali ljevičari u Demokratskoj stranci, poput senatorice Elizabeth Warren, napominje Reuters.

Pročitajte više