Vlada uporno daje poslove poduzetniku kojeg se sumnjičilo za malverzacije

Foto: Hina/Index

VLADA Zorana Milanovića je 2014. godine tvrtki Bumes iz Splita dala koncesiju za crpljenje vode nedaleko od izvora rijeke Cetine u podnožju Dinare, i to na trideset godina. Radi se o vrlo unosnom poslu, koji je tvrtka dobila za relativno malo novca.  

Uz 40.000 kuna jednokratne naknade, ova tvrtka mora narednih trideset godina platiti 75.000 kuna godišnje za koncesiju. Procjene su da će u tom periodu iscrpiti 75 milijuna litara vode.

>>Vlada dala izvor vode u koncesiju na 30 godina za samo 200 kuna dnevno

Vlada dala posao tvrtki čijeg se vlasnika sumnjičilo za malverzacije i nanošenje štete državnom proračunu

Uz to što je tvrtka Bumes dobila unosan posao za koji dnevno izdvaja jedva 200 kuna, javnost je tada zapanjila činjenica da je protiv vlasnika Bumesa Zdravka Bubala, inače nećaka poznatog hrvatskog iseljenika Stevea Bubala, 2005. godine podignuta optužnica za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, i to za nanošenje štete državnom proračunu u vrijednosti od dva milijuna kuna.

>> Vlada je izvor vode za 200 kuna dnevno dala poduzetniku kojem su dvaput sudili zbog malverzacija

Teretili su ga da nije platio doprinose i poreze na plaće, nego da je radnicima isplaćivao minimalac, a ostalo davao preko terenskih dodataka. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tada je provelo istragu koja je 2005. godine rezultirala dizanjem optužnice protiv Bubala, kojeg je 2010. godine sudac Ante Unković oslobodio optužbe. Unkoviću su u međuvremenu u Rijeci sudili za primanje mita i zloporabu položaja.

Županijski sud u Splitu ukinuo je presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje, od kojeg je odustalo samo Državno odvjetništvo. Kao razlog su naveli nemogućnost utvrđivanja činjenice da je Bubalo svojim radnicima isplaćivao plaće kroz akontacije za terenski dodatak. Troškovi suđenja od 55 tisuća kuna pali su tako na teret proračuna.  

Suradnja tvrtke i Ministarstva gospodarstva održala se do danas

Nakon svega Bubalo je započeo suradnju s vladom koja se nastavila do danas. Naime, iz ugovora sklopljenih 2015. godine s Ravnateljstvom za robne zalihe, koje je pod Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, vidljivo je da je upravo Bubalova tvrtka, i to putem pregovaračkog postupka bez prethodne objave, bila zadužena za nabavu 350 tisuća boca vode u vrijednosti od 980.000 kuna s PDV-om.

Iz javno dostupnih podataka vidljivo je da je 2020. godine sklopljen još jedan ugovor, i to za nabavu robe za opskrbu postrojbi Civilne zaštite i ostale robe potrebne za sprečavanje širenja epidemije covida-19 do kolovoza 2022. godine. Ovog puta naručeno je znatno više vode - 600.000 boca od jedne i pol litre u vrijednosti 1.540.000 kuna.

Tko su vlasnici tvrtke Bumes?

Zdravko Bubalo poznati je poduzetnik iz Splita i vlasnik nekoliko pretežito građevinskih tvrtki. Njegov stric Steve Bubalo jedan je od najbogatijih hrvatskih iseljenika. On je u doba vlade Ivice Račana dao ponudu za kupnju Croatia osiguranja od 150 milijuna eura. Posao je stopirao Slavko Linić.

Bio je aktivan u nizu tvrtki, među ostalim, i u stričevim poduzećima u Hrvatskoj poput Vrane, tvrtke za proizvodnju mrkve, grožđa i jaja iz Ravnih kotara. U međuvremenu je pokrenuo vlastitu punionicu vode Aqua sana na području Vrlike.

Potpisivanje ugovora o kupoprodaji Dubrovačke banke, Slavko Linić i Marinko Filipović s tadašnjim predsjednikom Uprave Dalmatinske banke Zdravkom Bubalom /Foto: Hina

Trenutno mu je glavni fokus na biznisu s nekretninama, od kojih mu pojedine tvrtke, poput Valentin 1, bilježe znatno više zarade od biznisa s vodom. Zdravkov brat Vinko, također poduzetnik i jedan od vlasnika Bumesa, poznat je užoj zagrebačkoj javnosti još od 2006. godine kada je iz Splita došao u Zagreb i platio ljudima da se isele kako bi mogao izgraditi stambene i poslovne prostore te pristupnu cestu budućim zgradama, i to kao osiguravatelj sredstava u ime i za račun Grada Zagreba, pisao je Večernji list.

Tamošnji stanovnici žalili su se godinama kasnije jer ni nakon pet godina radovi nisu bili započeli, a na mjestu budućih zgrada nastalo je smetlište. Inače, radi se o Štriginoj ulici, u čijem je susjedstvu tada živio pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Banić, pa je velik broj stanara koji se žalio na nehigijenske uvjete zbog nastalog malog deponija upravo Bubala dovodio u korelaciju s vrhom zagrebačke vlasti, pisao je Večernji.

I prošle je godine jedan od braće Bubalo ponovno dospio u javnost. Radilo se o uređivanju Koteksovog nebodera u Splitu, čiji je jedan od suvlasnika Zdravko Bubalo. Tada su splitski arhitekti smatrali da se pod izlikom energetske obnove izvodi izmjena vizualnog identiteta ove vrlo bitne građevine.

U međuvremenu obnova, za koju Bubalo tvrdi da su je odobrili konzervatori, nije započela. Razlog tomu su, kako doznajemo, prevelik broj suvlasnika zgrade i smanjene mogućnosti oko dogovora vezanih za obnovu.

Pročitajte više