Vlada uvodi novi uvjet firmama: Koliko covid-potvrda, toliko novca za potpore

Foto: Pixsell/Robert Anic

DANAS je održan sastanak vladinih ministara, poslodavaca i sindikata. Nakon sastanka javnosti se obratio ministar rada Josip Aladrović.

"Predstavili smo poduzetnicima i predstavnicima sindikata prvu verziju onoga što smo najavljivali proteklih dana, da ćemo povezati covid-potvrde, odnosno zdravstvenu i epidemiološku odgovornost, s poslovnom odgovornošću, odnosno potporama poduzetnicima. Nakon što elemente rasprave sa svojim članstvom, novi sastanak održat ćemo početkom idućeg tjedna", rekao je Aladrović.

"Naš prvi prijedlog je uveo dodatan kriterij. Dosad je bio kriterij sektora i pada prihoda, ali uvodimo i uvjet razine broja zaposlenika koji imaju covid-potvrde", rekao je Aladrović, tvrdeći da se takvim potezom želi zaštititi zdravlje.

"Jedan od uvjeta bit će broj covid-potvrda"

"Prijedlog se razlikuje u tome što uvodimo dodatan kriterij, kriterij covid-potvrda, koje bi trebali imati zaposlenici za koje poslodavac očekuje potpore u financijskom smislu. Želimo tako osnažiti odgovornost. Više od milijun i pol građana se cijepilo i preuzelo je odgovornost za sebe i svoju okolinu", rekao je Aladrović.

"Pozivamo na čvrsto vezivanje potpora poduzetnicima s brojem radnika koji će imati covid-potvrde"

"Bilo bi apsurdno da sami sebe vlastitom neodgovornošću dovedemo u situaciju širenja zaraze i u situaciju pada brojki ove sezone, u odnosu na ono što možemo očekivati. Pozivamo na odgovornost i čvrsto vezivanje samih potpora poduzetnicima s brojem ljudi, zaposlenika koji će imati covid-potvrde", kazao je ministar.

Što ako poslodavac ima 100 zaposlenika, 99 ih ima potvrdu, a jedan nema, što se događa, pitali su novinari Aladrovića, koji je odgovorio: "Dobivate potporu za 99 zaposlenika."

"Nema straha od otkaza"

"Nitko ne vidi elemente diskriminacije ili dijelove protuustavnih mjera", kazao je Aladrović, dodajući da su razgovarali s ustavnopravnim stručnjacima.

"Pitanje ustavnosti je promašeno. Imat ćemo očuvana radna mjesta i poslodavce čija će likvidnost biti snažnija. Što se tiče zaštite privatnih podataka, sve će biti odrađeno po zakonu", kazao je Aladrović.

"Apsolutno nema potrebe za strahovanjem od otkaza, jer upravo cilj mjera je da ne dođe do otpuštanja. To smo do sada u 16 mjeseci puno intenzivnije krize uspjeli kao društvo. Međutim, moramo povezivati ekonomske mjere i odgovornost pojedinca", dodao je ministar.

Ćorić: Odvojiti odgovorne od neodgovornih

"Ne odustajemo od ideje da u zemlji poput Hrvatske, čiji BDP dobrim dijelom ovisi o turizmu i ovoj turističkoj sezoni, dodatno nagradimo, a one koji su neodgovorni da im na to ukažemo", ponovio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

"Svakako moramo odvojiti one koji su odgovorni od onih koji su neodgovorni te ne možemo dozvoliti da oni koji su odgovorni trpe zbog ponašanja neodgovornih i dovedu u pitanje turističku sezonu", izjavila je ministrica turizma Nikolina Brnjac, koja je također bila na sastanku.

Pročitajte više