Vlada "uvodi red" rušenjem "Biblije radničkih prava"

VLADA i sindikati zaposlenih u javnim i državnim službama ni nakon današnjih dvosatnih pregovora nisu uspjeli postići dogovor oko isplate božićnica i dara za djecu za 240.000 radnika koji primaju plaću iz državnog proračuna.

Čini se da ni Vlada ni sindikati nisu uzmaknuli od svojih pozicija. Vlada je ostala pri stavu da stanje u državnoj blagajni ne omogućava isplatu božićnica i dara za djecu, a sindikati su nakon izlaska s pregovora poručili da se tih materijalnih prava nisu spremni odreći, piše Novi list.

Izmjenu članka 262. Zakona o radu (ZOR) najavio je i potpredsjednik Vlade i ministar financija, Ivan Šuker. "Vrijeme je da zavedemo red", objasnio je Šuker, dok je Spomenka Avberšek taj čin nazvala "namjerom Vlade da sruši Bibliju radničkih prava".

Spomenka Avberšek je rekla da se zahtjevi sindikata dobro znaju te da oni od njih neće odustati iako im je Vlada dala 24 sata da odgovore na prijedlog. Istovremeno, Vlada neće odustati od promjena Zakona o radu koje se tiču svih milijun i pol zaposlenih u zemlji, a po kojima će ubuduće kolektivni ugovori što reguliraju većinu prava zaposlenih nakon isteka vrijediti još samo 6 mjeseci, bez obzira na to jesu li dogovoreni i potpisani novi.

Avberšek je rekla da sad trebaju reagirati svi sindikalni čelnici jer se ovdje zadire u prava svih zaposlenih osoba.

Pročitajte više