Vlada: Velika većina djelatnika u osnovnim školama danas je radila

SUKLADNO podacima dobivenim tijekom dana, velika je većina djelatnika u osnovnoškolskim ustanovama redovno obavljala svoj posao, priopćila je danas Vlada.

Vlada još jednom ponavlja da u državnom proračunu za 2003. nisu predviđena sredstva za traženo povećanje plaća za nenastavno osoblje u školskim ustanovama.

Iznos od 80 milijuna kuna, koji je po izjavama predstavnika sindikata potreban za traženo povećanja plaća, nije točan jer nemoguće je i nepravedno povećati plaće nenastavnom osoblju u prosvjeti, a to ne učiniti i u drugim sektorima javnih i državnih službi.

Vlada ističe da su plaće u prosvjeti veće od plaća za ista zanimanja u državnoj upravi i drugim sektorima.

Tako, primjerice, neto plaća za čišćenje prostora iznosi u državnoj upravi 2.039 kuna, dok u prosvjeti ta plaća iznosi 2.087 kuna.

U socijalnoj skrbi za isto zanimanje plaća iznosi 2.075 kuna, a znatno je niža u brodogradnji 1.600 kuna te ugostiteljstvu i industriji od 1.600 do 1.700 kuna.

Ako bi se plaće povećale svim takvim zanimanjima u svim službama, državnim i javnim, iznos u proračunu povećao bi se čak do milijardu kuna. Taj novac nije predviđen u proračunu za ovu godinu i izazvao bi velike financijske poteškoće u njegovom izvršavanju.

Stoga Vlada još jednom ponavlja da ove godine nije moguće udovoljiti sindikalnim zahtjevima za povećanjem plaća.

Vlada očekuje da će sindikati u idućim pregovorima o plaćama iznijeti svoje zahtjeve, te da će svi partneri na vrijeme i u dijalogu uspjeti pronaći pravodobno i pravedno rješenje, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više