Vlada zatražila zabranu štrajka zaposlenih u sudstvu, županijski sud to odbio

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu je danas donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog vlade o izricanju privremene mjere zabrane organiziranja štrajka službenika sudova, a presuda o zakonitosti očekuje se u ponedjeljak, kada i djelatnici suda u 7 sati ujutro kreću u štrajk. 

"Mi smo pristupili prvom ročištu, iznijeli smo svoj odgovor na tužbu i doneseno je rješenje kojim se odbija prijedlog vlade da se izreče privremena mjera organiziranja štrajka", izjavila je za Hinu predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) Iva Šušković. Presuda o samoj zakonitosti štrajka će se donijeti u ponedjeljak u 10 sati. 

"Kada je štrajkalo školstvo, nije se propitivala zakonitost tog štrajka" 

Iz sindikata su najavili da u ponedjeljak, 5. lipnja, u 7 sati ujutro kreću sa štrajkom, a da će nakon izricanja presude vidjeti kako će dalje postupiti. Danas su se službenici i namještenici samoinicijativno organizirali i izašli u 13 sati ispred svojih sudova dati podršku sindikatu te kako bi pokazati da nisu zadovoljni zbog vladinog prijedloga o privremenoj mjeri zabrane štrajka i da se on proglasi nezakonitim. 

"Sve proizlazi upravo iz dosadašnje prakse, za koju imamo primjer i liječničkog sindikata koji je stupio u isti takav štrajk zbog gospodarskih i socijalnih interesa, a isto tako i sindikate u školstvu koji su gotovo dva mjeseca štrajkali zbog povećanja koeficijenata, a tada su imali potpisani kolektivni ugovor", rekla je Šušković. 

Dodala je kako se za štrajk sindikata u školstvu nije propitivala zakonitost tog štrajka niti se postavljalo pitanje tko će to platiti, već da je vlada rekla da su oni prijatelji učitelja te da će sve dane provedene u štrajku i platiti. 

Državno odvjetništvo podnijelo tužbu za zabranu štrajka službenicima sudova  

"Naši članovi se pitaju zašto se ljude dijeli na one bitne, manje bitne i gotovo nebitne", ustvrdila je Šušković. Iz sindikata su zaključili kako su zadovoljni današnjom odlukom suda. 

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je ranije danas, prije odluke Županijskog suda, da je Državno odvjetništvo podnijelo tužbu za zabranu štrajka službenicima sudova jer smatra da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo održavanje, a istaknuo je i da će sud utvrditi je li štrajk zakonit ili ne. 

"Primarni razlozi su da se ne radi o subjektima koji su ovlašteni za poduzimanje štrajka i da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan", istaknuo je ministar Malenica. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više