VLADAJUĆA DINASTIJA Nakon Alije i Bakira, vlast želi i Bakirova žena Sebija Izetbegović

SEBIJA Izetbegović, supruga predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, izvjesni je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na predstojećim općim izborima. Nakon Alije i njegova sina Bakira, Sebija bi mogla nastaviti s dinastijom Izetbegović u bh. politici. 
 
Izetbegovićka nije baš omiljeno lice u bosanskohercegovačkoj javnosti. Prije pet godina imenovana je ravnateljicom sarajevske bolnice Abdullah Nakaš, ispred koje se početkom 2016. prosvjedovalo zbog sumnji u korupciju i nepotizam Izetbegovićevih.
 
Skupina Sarajlija tada se okupila pred bolnicom kako bi prosvjedovala zbog najave njezina integriranja s Kliničkim centrom koja bi zapravo dovela do gašenja te bolnice.
 
Ima veliku političku podršku
 
Najmanje četiri općinska odbora su, prema pisanju sarajevskog Žurnala, dala podršku i prednost Sebiji Izetbegović u odnosu na ostale kandidate tijekom unutarstranačke nominacije SDA-ovog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.
 
Izetbegovićka zasad ima podršku općinskih organizacija Ilidže, Vareša, Fojnice, kao i jednog odbora s područja Republike Srpske. Očekuje se da će također dobiti podršku Asocijacije žena SDA i Asocijacije FATMA, kao i veliku podršku općinskih odbora SDA iz Sarajeva.
 
Još dva kandidata
 
Općinska organizacija SDA iz Fojnice je, kako doznaje Klix, osim Izetbegovićke predložio i Šefika Džaferovića i Denisa Zvizdića.
 
Bakir Izetbegović ranije je naveo četiri potencijalna kandidata za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, među kojima su bili Denis Zvizdić, Safet Softić, Šefik Džaferović i Adil Osmanović.
 
Safet Softić je ranije za Klix kazao da će 26. svibnja na konvenciji stranke i službeno biti promoviran kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH.

Pročitajte više