Vladajuća stranka poražena na izborima za gornji dom japanskog parlamenta



VLADAJUĆA japanska stranka doživjela je ovog vikenda iznimno bolan poraz na djelomičnim izborima za gornji dom parlamenta, a glasači su dali jasan sud o prijedlogu povećanja poreza, dok je vlada koja se trudi spriječiti financijski slom došla u još nepovoljniji položaj.

Vladajuća Demokratska stranka osvojila je samo 44 mjesta u gornjem domu parlamenta, daleko manje od ciljana 54 mjesta koje bi osigurala većinu. Oporba je osvojila 51 mjesto, i zajedno s koalicijskim partnerima je preuzela kontrolu nad tim domom.

Predviđanja navode da su Demokrati završili sa 110 mjesta, što je daleko manje od broja potrebnog za zadržavanje većine u 242-članom gornjem domu parlamenta. Na izborima su poraženi mnogi istaknuti kandidati, kao ministar pravosuđa Keiko Chiba.

Premijer priznao poraz

Premijer Naoto Kan je početkom dana priznao poraz, iako će prvi službeni rezultati biti objavljeni tek tijekom ponedjeljka. Dodao je i kako je propustio sasvim pojasniti prijedlog o podizanju poreza na trgovinu s pet na deset posto, te kako je to vjerojatno glavni razlog poraza.

Izbori neće direktno utjecati na gubitak vlasti Demokrata, jer oni kontroliraju snažniji, donji dom parlamenta. Ipak, ovaj poraz bi im mogao dodatno otežati posao vođenja zemlje.

Kan je usto šesti premijer u zadnje četiri godine. Na to je mjesto došao tek prije mjesec dana, kad je dotadašnji premijer Yukio Hatoyama. Na početku mandata popularnost mu je bila na oko 60 posto. Sada je očigledno drastično pala, pokazali su izbori. Liberalno demokratska stranka, koja od Drugog svjetskog rata gotovo neprestano vlada, može se nadati da će na općim izborima ponovno preuzeti kontrolu nad zemljom.

Pročitajte više