Vladajući prihvatili nekoliko amandmana oporbe

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

VLADINI dužnosnici prihvatili su u Hrvatskom saboru amandmane zastupnica Socijaldemokrata Romane Nikolić za povećanjem sredstava za obiteljske mjere i Marine Opačak Bilić za prevenciju nasilja među mladima te IDS-a za nastavak sanacije Eufrazijeve bazilike.

Vlada je u izmijenjenom obliku prihvatila amandman Romane Nikolić koja je za provedbu mjera obiteljske i populacijske politike tražila da se iznos od 742.307 eura poveća na 1.5 milijuna. Vlada je prihvatila da se sredstva za tu svrhu povećaju na 757.693 eura.

Također, vlada je prihvatila amandman Marine Opačak Bilić tako da će se za 150.000 eura povećati sredstva za prevenciju nasilja nad i među mladima. Zahvalivši na prihvaćanju amandmana, Opačak Bilić upozorila je da smo u posljednje vrijeme svjedoci povećanog broja slučajeva nasilja, koje se uvuklo u sve pore društva.

Prihvaćen i IDS-ov amandman za nastavak sanacije Eufrazijeve bazilike u Poreču

Smatra kako odlazak u školu za veliki broj djece nije siguran i ne predstavlja ugodu. "Vjerujem da će povećanje sredstava doprinijeti smanjenju takvih slučajeva. Ovo je ulog u sigurniju budućnost i našu djecu", poručila je. Vlada je u izmijenjenom obliku prihvatila i IDS-ov amandman za nastavak sanacije Eufrazijeve bazilike u Poreču. IDS je tražio 331.000 eura, a dobio je 120.000 eura.

Objasnivši kako se uvijek radi projekcija za trogodišnje razdoblje, vladin predstavnik rekao je da se sanacija porečke Bazilike odvija sukladno višegodišnjem planu obnove, što se provodi u suradnji Ministarstva kulture i medija, Porečke i Pulske biskupije te Hrvatskog restauratorskog zavoda.     

Prihvaćen amandman zastupnika iz Šibensko-kninske županije

Zajednički amandman zastupnika iz Šibensko-kninske županije podržao je u saboru predstavnik vlade pa će se u proračunu za 2023. osigurati pola milijuna eura za izradu dokumentacije potrebne za izgradnju zračne luke Srce Dalmacije (Drniš/Šibenik).

Amandman su zajednički predložili Branka Juričev Martinčev (HDZ), Josip Begonja (HDZ), Hrvoje Zekanović (HDS) i Franko Vidović (Socijaldemokrati) te je prihvaćen u nešto izmijenjenom obliku.

"Drago mi je da je amandman prihvaćen, ovo je pravi način za valorizaciju Dalmatinske zagore, posebice u kontekstu razvoja turizma, ne samo za Šibensko-kninsku županiju, nego čitavu Dalmaciju", ustvrdio je zadovoljno Zekanović.

To je jedan od rijetkih amandmana na državni proračun za iduću godinu koje je vlada prihvatila od ukupno preko 420 podnesenih, zbog čega je dio oporbenih zastupnika negodovao.

Podnijeli smo stotinjak amandmana koji obuhvaćaju sve dijelove Hrvatske i sve skupine građana, od mladih do umirovljenika, a vlada je sve odbacila, kazao je Nikola Grmoja (Most)."Stalno slušamo priče da smo destruktivni, a konkretni prijedlozi u korist naših sugrađana uporno se odbacuju", rekao je.

Prošli i amandmani Kluba SDP-a

Vladini predstavnici su u ponešto izmijenjenom obliku, prihvatili dva oporbena i dva amandmana saborske većine na državni proračun na 2023. koji su okrenuti potrebama sjevera Hrvatske.  

Država će tako, na prijedlog Boške Ban Vlaheh (SDP), osigurati sredstva za projekt čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje, a na prijedlog Kluba SDP-a  za školsku sportsku dvoranu srednje škole u Zaboku. Umjesto 2.7 milijuna eura, koliko je tražila zastupnica, za čakovečki Centar izdvojit će se dva milijuna eura.

Ban Vlahek je na to pristala, ističući kako je važno da djeca s teškoćama postanu djeca mogućnosti. I Klub SDP-a pristao je da Vlada izmijeni njegov amandman, te da umjesto traženih 2, 6 milijuna izdvoji 1, 8 milijuna eura za dvoranu u Zaboku.

Suglasni smo, pratit ćemo, kratko je kazao Siniša Hajdaš Dončić.

Odbijena velika većina amandmana oporbe

Vlada je odbila veliku većinu amandmana oporbenih zastupnika i klubova, koji su tražili veća sredstva za politike za mlade, provedbu mjera obiteljske i populacijske politike, provedbu mjera demografske politike, za kupnju policijske opreme, organiziranje zaštite i spašavanja.

Također su predlagali povećanje sredstava za sufinanciranje umjetničkih i dokumentarističkih djela o Domovinskom ratu, žrtve seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije u Domovinskom ratu, kao i natkrivanje bazena u Sinju, obnovi štale Alkarske ergele u Sinju, sanaciju podruma splitske Dioklecijanove palače i sl.

Pročitajte više