Vladi RH puna usta arbitraže, mađarski šef diplomacije: Neću o procesu, time štetim svojoj državi

Foto: FAH

TOMISLAV KARAMARKO jučer se pojavio u svim večernjim Dnevnicima kako bi, na dan kada je Povjerenstvo za sukob interesa donijelo jednoglasnu odluku o pokretanju postupka protiv njega zbog afere Konzultantica.

Iako je prije skoro tjedan dana rekao kako se izuzima iz procesa INA-MOL te kako neće komentirati slučaj, Karamarko je jučer u udarnom terminu o arbitraži, MOL-u i aferi govorio čak tri puta.

> Karamarko ne odustaje: Kako ćemo krpati proračun ako na arbitraži izgubimo od MOL-a

Tihomir Orešković također je nedavno organizirao press konferenciju na kojoj se osvrnuo na arbitražu između Hrvatske i MOL-a, a o procesu je u nizu situacija progovarao i Božo Petrov.

Hrvatski političari nisu se štedjeli u davanju prognoza o ishodu postupka. Dok Karamarko i dio HDZ-a javno strahuje zbog mogućih troškova u iznosu od "više milijardi kuna", Orešković i Petrov optimistično predviđaju pozitivan ishod arbitraže po Hrvatsku.

Kako proces komentiraju Mađari?

Szijjarto: Komentirati je štetno

Na upit novinara da komentira mogućnost da Mol izgubi u arbitražnom postupku, mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto rekao je da je to hipotetičko pitanje na koje nema smisla odgovarati. Na izravan upit je li on za zaustavljanje arbitražnog  postupka odgovorio je: "Mislim da bi komentari bilo koje vrste s mojeg gledišta bili štetni".

Nije htio komentirati ni odnose u hrvatskoj Vladi u vezi s pitanjem Ine i Mola.

"Možete biti sigurni da se nikad ne miješamo u unutarnjopolitička pitanja u Hrvatskoj", rekao je, dodajući da se nada, kao  partner iz EPP-a, da će vlada ostati stabilna.

"Mi želimo da Hrvatska bude stabilna i jaka, a da bi zemlja bila stabilna i jaka mora imati stabilnu vladu, tako da ćemo držati palčeve za hrvatsku Vladu", rekao je.

Pročitajte više