Vladimir Putin optužuje zapad, Čečeni najavljuju nove napade

SAMO nekoliko sati nakon što je čečenski vođa Šamil Basajev preuzeo odgovornost za val smrtonosnih napada diljem Rusije i najavio nove, ruski je predsjednik Vladimir Putin optužio u petak Zapad da ugađa teroristima.

"Ugađanje i pokroviteljski pristup ubojicama ravan je sudioništvu u teroru", rekao je Putin i tako produbio razdor između Rusije i Zapada kad je u pitanju način borbe protiv čečenskoga nasilja.

Nešto prije tih Putinovih riječi čečenski je vođa Šamil Basajev poručio da je on naredio nedavnu otmicu u školi u Beslanu u kojoj je ubijeno više od 320 ljudi, polovina od njih djece, a zaprijetio je i novim napadima svim sredstvima koje bude smatrao prikladnima.

"Već dugo upozoravamo na prijetnju terorističkim napadima, ali naš se glas ne čuje", rekao je Putin na međunarodnome sastanku gradonačelnika u Moskvi.

"Štoviše, bili smo suočeni s dvostrukim standardima u odnosu prema terorizmu", rekao je i ponovio optužbe o dvoličnosti Zapada koji daje azil glavnim čečenskim vođama, od Moskve traži da pregovara s pobunjeničkim vođama, a sam odbija mogućnost dijaloga s Osamom bin Ladenom.

Prema Putinovim riječima, pozivi na razgovor s čečenskim separatistima podsjećaju na neuspješno udovoljavanje nacističkoj Njemačkoj uoči Drugoga svjetskog rata

Pročitajte više