"Vladimir Šeks je seksističkim ispadom prekršio nekoliko zakona"

CENTAR za istraživanje, edukaciju i promicanje ravnopravnosti spolova ŽAR, Vukovar reagiralo je povodom seksističkog ispada saborskog zastupnika Vladimira Šeksa uperenog protiv saborske zastupnice Gordane Sobol na sjednici Mandatno imunitetnog povjerenstva Hrvatskog sabora 12. listopada 2011. godine.

Šeksov seksistički ispad, podsjećaju, predstavlja izravno kršenje odredbi o suzbijanju diskriminacije i govora mržnje sadržanih u nekoliko zakona - Članka 8. Zakona o ravnopravnosti spolova, Članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije i Članka 174. Kaznenog zakona Republike Hrvatske te je time klasificirano kao kazneno djelo za koje su predviđene određene sankcije.

"Ispad Vladimira Šeksa nije prvi primjer seksističkih napada saborskih zastupnika, muškaraca, usmjerenih protiv legitimno izabranih zastupnica. Pored toga, Hrvatski sabor nije niti jedino mjesto na kojem se događaju ispadi i izljevi netrpeljivosti na temelju roda i spola. Ističemo da Hrvatski sabor ne smije biti arena za nekažnjene govore mržnje i seksističke napade jednog spola nad drugim u nedostatku valjanih argumenata. Naprotiv, kao tijelo u koje su uperene oči javnosti, Hrvatski sabor mora biti institucija koja promiče demokratski dijalog i poštivanje svih različitosti te tako služiti kao pozitivan primjer svim drugim institucijama i hrvatskom društvu općenito", priopćili su.

Iz Centra smatraju da ovakvi ispadi ne bi smjeli biti zaštićeni nikakvim imunitetom, pa tako ni zastupničkim. Također smatraju i traže da Hrvatski sabor kao najviše zakonodavno tijelo u Republici Hrvatskoj, koje je usvojilo naprijed navedene zakone, posluži kao primjer u provedbi istih te bez odgode na odgovarajući način sankcionira govor mržnje Vladimira Šeksa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.