Vladin ured za suzbijanje droga - predstavila se Bernardica Juretić

NOVA predstojnica Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Bernardica Juretić izjavila je danas da će nastaviti sve započete programe Ureda.

"Treba staviti naglasak na prevenciju ovisnosti, gdje se već provode uspješne akcije, te nastaviti dobro uspostavljenu suradnju s nevladinim sektorom", rekla je Juretić na konferenciji za novinare u Vladi.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ocijenila je da dobro poznaje problematiku ovisnosti, posebice na području rehabilitacije i socijalizacije ovisnika, u čemu ima puno iskustva kao donedavna predsjednica Terapijske zajednice "Susret".

Suglasila se kako nije dovoljno stručna za zadaće koje Ured ima u području legislative i kurative, ali u tom dijelu očekuje pomoć Stručnog savjeta Ureda.

Bernardica Juretić je istaknula da treba što prije donijeti Zakon o terapijskim zajednicama, kako bi se uredilo pitanje tko ih i pod kojim uvjetima može osnivati.

Najavila je da će biti otvorena za suradnju sa svim stručnjacima, pa tako i sa svojim žestokim kritičarom Slavkom Sakomanom, unatoč tomu što ne dijeli njegova stajališta o metadonskoj terapiji.

"Nikad nisam bila protiv metadona, ali mislim da treba odrediti kriterije tko, kome, kada i gdje može prepisati metadon, kako se više ne bi događalo da se taj lijek preprodaje na ulici", rekla je nova predstojnica Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droge.

Pročitajte više