INDEX OTKRIVA Vlahović dao kćerima 400 milijuna kuna vrijedne dionice, je li razlog Agrokor?

Foto: FAH, Index

POČETKOM lipnja Ines Vlahović Mazinjanin i Tea Silvia Vlahović postale su, i službeno, milijunašice.

>> Zašto je Adris glumio banku i dao Todoriću milijardu kuna?

Kćeri Ante Vlahovića do tada nisu bile dioničarke Adrisa, niti su bile tamo zaposlene. Jedna je arhitektica koja radi u uredu 3LHD-a, druga zaposlenica agencije Bruketa & Žinić.

Sada će prvi put sudjelovati na skupštini Adrisa koja će se održati 14. lipnja, braneći interese predsjednika uprave i najvećeg pojedinačnog dioničara. One su od oca koji je držao 23 posto dionica, dobile svaka po 3,5 posto redovnih dionica Adrisa vrijednih oko 192 milijuna kuna.

Sedam posto redovnih dionica Adrisa vrijedi oko 400 milijuna kuna


Kako se radilo o transakciji između predsjednika uprave i povezanih osoba, Burzi je prijavljeno darivanje i stjecanje 7 posto dionica.

Osim nesumnjive roditeljske brige za djecu, pozornost privlači i tajming darivanja dionica. Naime, to se dogodilo samo desetak dana uoči turbulentne skupštine na kojoj bi moglo biti riječi i o milijardu kuna kredita danog Agrokoru. Upućeni smatraju da je Vlahović koji je već dvadesetak godina dioničar i predsjednik uprave, manevar izveo upravo zbog toga.

Paralelno s darivanjem dionica Vlahović je kupio još 1,2 posto dionica, na tržištu vrijednih oko 67 milijuna kuna, pa sada sam kontrolira 17,2 posto, a s povezanim osobama više nego ranije, dakle 24,2 posto.

Jedna od tema o kojoj će se raspravljati na skupštini jest i davanje razrješnica članovima uprave i nadzornog odbora. Tim činom davanja razrješnice dioničari potvrđuju da odobravaju način na kojim se upravljalo tvrtkom, dok je nedavanje razrješnice iskaz nepovjerenja i razlog za opoziv uprave.

HANFA: Svi dioničari mogu tužiti ako misle da su povrijeđeni

Prema Zakonu o trgovačkim društvima nitko ne može sam glasati o vlastitoj razrješnici. Zato smo upitali Hanfu je li ovdje riječ o prijenosu kojem je svrha omogućavanje glasovanja kćerima za razrješnicu Anti Vlahoviću, desetak dana uoči skupštine?

"Upućujemo Vas na odredbu članka 293. stavka 1. Zakona o trgovačkim društvima (ZTD): Isključenje prava glasa članak 293.

(1) Nitko ne može ostvarivati pravo glasa za sebe ni za nekoga drugoga kada se odlučuje o tome da li da mu se dade razrješnica, o njegovu oslobođenju od neke obveze ili o ostvarenju zahtjeva kojega društvo ima prema njemu. Za dionice iz kojih dioničar na taj način ne može ostvarivati pravo glasa, to za njega ne mogu učiniti ni druge osobe.

Napominjemo kako Hanfa nije ovlaštena tumačiti i nadzirati provedbu odredbe ZTD-a, već svi dioničari mogu, ako smatraju da je došlo do kršenja odredbi ZTD-a, podnijeti odgovarajuće tužbe nadležnom trgovačkom sudu", odgovorili su.

Adris: Jedini manevar g. Vlahovića je uspješno poslovanje

Za komentar ovog manevra zamolili smo i Adris, iz kojeg smo dobili zanimljiv odgovor: "Razumjet ćete da ne komentiramo privatne poteze naših dioničara, pa ni onda kada svoje dionice daruju zajednici ili vlastitoj djeci. Tek usput, jedini, kako kažete, 'manevar' koji Adris grupa na čelu s g. Vlahovićem, čini više od 20 godina je uspješno poslovanje. Vjerujemo na radost svojih zaposlenika i šire zajednice".

Odlukom da kreditira Todorića s milijardu kuna nisu međutim zadovoljni svi dioničari Adrisa i zato je doista lako moguće da je prebacivanjem dionica na kćeri i osiguravanjem sedam posto glasova Vlahović htio sačuvati svoju poziciju.

Na Indexovo pitanje imaju li kakvo jamstvo za kredit nisu htjeli odgovoriti, no dan kasnije na Burzi su objavili kako imaju zalog u dionicama Jamnice i Konzuma. Pitanje je međutim koliko one danas vrijede, opterećene brojnim jamstvima i umotane u ogromno klupko Agrokorovih dugova. Uostalom i Dubravko Grgić koji je bio spretniji pa se preko repo ugovora već upisao na dionice Konzuma, Belja i Agrolagune, teško da će uz Lex Agrokor moći realizirati svoja vlasnička prava.

Milijarda kuna koja je dana Todoriću, vrlo vjerojatno bit će izgubljena


Dio kredita Agrokoru dan je prije prodaje TDR-a BAT-u, iz Adrisa su to protumačili "maksimiziranjem vrijednosti prodaje TDR-a". Vjerojatno su tim kreditom plaćali ekskluzivitet njihovih cigareta u Tisku i održavali značajan tržišni udio. Cijena od pola milijarde eura, za koliko je TDR prodan BAT-u i koja se smatrala vrlo visokom, sada će vjerojatno morati biti umanjena za iznos kredita.

Isto tako, činjenica je da se Adris, u vrijeme kad je kreditirao Todorića, zaduživao kod banaka po vrlo visokim kamatnim stopama iznad 11 posto. To su javno dostupni podaci iz financijskih izvještaja i odnose se na kredite Maistre i Cromarisa. U izvješćima se ne navodi cijena po kojoj je posuđivan novac Agrokoru, no u kuloarima se spominje brojka od 6 posto. Vlahović misli da je radio dobro, a pokazuje to i činjenica da je krajem svibnja odlučio nagraditi dionicama sebe i svoje najvjernije suradnike, među kojima su dvojica člana nadzornog odbora, direktor financija i glasnogovornik Predrag Grubić.

Milijardu kuna plasiranih Agrokoru vrlo vjerojatno bit će izgubljeno, barem u značajnijem dijelu. Vjeruju li dioničari Vlahoviću koji tvrdi da mu se taj novac već isplatio suradnjom s Agrokorom ili misle da je mogao pametnije poslovati, znat će se 14. lipnja.

Pročitajte više