Vlahušić: Ako se traži više novca za liječničke plaće, nema investiranja u zdravstvo

AKO SE traži više novca za liječničke plaće, onda nema novih lijekova i investiranja u zdravstvo u koje u posljednjih 10 godine nije uložena niti kuna, izjavio je danas ministar zdravstva Andro Vlahušić komentirajući najavljeni štrajk liječnika.

Hrvatski liječnički sindikat najavio je štrajk za 15. siječnja tražeći povećanje plaća liječnika početnika na razinu dvije prosječne plaće, odnosno oko 7.000 kuna, te liječnika specijalista na dvije i pol prosječne plaće, ili oko 9.000 kuna. "Zaposlenima u zdravstvu ove će godine plaće porasti 10 posto, no spremni smo omogućiti liječnicima koji dobro rade povećanje plaća za još 25 posto, o čemu sindikat uopće ne želi razgovarati", rekao je Vlahušić Hini.

Dodao je kako će liječnici u ovoj godini moći dodatno zaraditi radeći poslijepodne u svojim ambulantama, bit će im plaćena dodatna edukacija, a veći broj mladih liječnika bit će stalno zaposlen. Vlahušić ističe da je zapošljavanje liječnika glavni cilj u ovoj godini, pa bi broj nezaposlenih liječnika mogao pasti ispod 100. Uprave bolnica za vrijeme štrajka moraju osigurati normalno funkcioniranje na temelju naputka Ministarstva zdravstva, a sudionicima štrajka taj dan neće biti plaćen, upozorio je Vlahušić.

 Po njegovu mišljenju, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nemaju razloga za štrajk jer je cijena njihova rada u 2003. povećana u skladu s dogovorom s Hrvatskom liječnikom komorom. Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je da se obavljaju završne pripreme za štrajk 15. siječnja, a do petka bi trebala završiti anketa među liječnicima u zakupu o njihovoj spremnosti za priključivanje štrajku bolničkih liječnika.

Anketni listići s upitom jesu li zadovoljni s iznosima glavarina za ovu godinu poslani su na 2.770 adresa stomatologa i 2.110 liječnika opće prakse. Babić upozorava da osnovna plaća liječnika opće prakse iznosi 4.300 kuna, pa sindikat traži povećanje cijene rada koja je sada "sramotno niska".

Prijedlog Ministarstva zdravstva da se liječnici koji dobro rade stimuliraju s 25 posto većom plaćom, a onima koji ne obave svoj posao plaća smanji za 25 posto Babić ocjenjuje "pokušajem uvođenja nereda u zdravstveni sustav". Babić pita kako je moguće nekome prepustiti donošenje odluke da se smanjuju stečena materijalna prava zaposlenih.

Sindikat traži da se ispoštuju prava iz još uvijek važećeg kolektivnog ugovora iz 1995. godine o plaćanju posebnih uvjeta rada, slobodnim danima, godišnjim odmorima, stručnom usavršavanju itd. Naš je cilj sklapanje strukovnog kolektivnog ugovora u kojem će biti definirana prava i obveze specifične za svaki poziv, kaže Babić.

Pročitajte više