Vlahušić: Koridor kroz BiH do Dubrovnika može biti gotov za tri godine

NAKON što je nova Vlada definitivno odbacila priče o Pelješkom mostu, kojim bi se "zaobišla" susjedna država te prionula realizaciji projekta prometnog "koridora" kroz BiH kojim bi se jug povezao s ostatkom Hrvatske, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić je jučer kazao da bi se gradnja mogla završiti za tri godine.

Vlahušić je rekao da je to kratka dionica koja bi išla od Ploča do Opuzena, zaobilazi Neum i ulazi u Dubrovačko primorje. Smatra kako bi takav izdvojeni koridor, koji je već ucrtan u županijskim planovima, mogao biti gotov već za tri godine, piše HRT. Ovakvu inicijativu pozdravlja i mandatar za predsjednika Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda koji očekuje brzi susret s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

"Ne bi bilo dobro da cestu financiraju samo Hrvati"


"Mislim da je interes Hrvatske i BiH u ovom slučaju jednoznačan - susjedne smo države povezane dugom granicom i tržišno trebamo jedni drugima", kazao je Bevanda. Hrvatski ministar pomorstva, prometa i veza Zlatko Komadina misli da ne bi bilo dobro da tu cestu financiraju samo hrvatski porezni obveznici. "Mislim da cesta mora povezati dvije-tri države i služiti kao most", kazao je Komadina.

Prije nekoliko dana je Milanović kazao da razmatraju gradnju autoceste preko BiH do Dubrovnika. Najavio je intenzivne razgovore dviju vlada oko trase te dionice i nada se da bi se polovicom iduće godine krenulo s pripremom izvedbene dokumentacije. 

Pročitajte više