Vlahušić o slučaju vukovarske bolnice

Ministar zdravstva Andro Vlahušić najavio je za danas sastanak o zbrinjavanju viška od 103 zaposlenih u vukovarskoj Općoj bolnici na kojemu će biti ravnateljica bolnice, vukovarskosrijemski župan, predstavnici Ministarstva rada i socijalne skrbi i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ocijenivši kako slučaj vukovarske bolnice nije jednostavno riješiti, Vlahušić je na konferenciji za novinare napomenuo da je ta bolnica ipak u boljoj poziciji od mnogih drugih.

Svi njezini dugovi sanirani su krajem prošle godine, pa nije upitno njezino financijsko poslovanje niti redovni rad, ustvrdio je Vlahušić.

Bolnici su krajem prošle godine podmireni dugovi dobavljačima od 10 milijuna kuna te 15 milijuna kuna za dodatak zaposlenima na područjima od posebne državne skrbi.

Trenutno nepokriveni materijalni troškovi bolnice iznose 3,7 milijuna kuna, pa Vlahušić kaže da ne zna zašto je u nedavnim istupima ravnateljica bolnice Vesna Bosanac govorila da bolnica duguje 14 milijuna kuna.

Slučaj vukovarske bolnice ponovno je izbio u javnost prošloga tjedna zbog dugova bolnice za grijanje u visini 350.000 kuna, što je na kraju donacijom podmirio Diners club.

Financijsko poslovanje te ustanove izazvalo je pozornost u rujnu prošle godine, kada je objavljen nalaz revizije po kojem je ravnateljica Vesna Bosanac sebi protuzakonito obračunavala pripravnost i prekovremeni rad, te isplaćivala velika sredstva za vanjske suradnike. Predmet je u Državnom odvjetništvu, a do danas se o njemu nitko nije očitovao.

Upitan zašto nije smijenio ravnateljicu Bosanac, Vlahušić je ustvrdio kako to nije u njegovoj nadležnosti, već Upravnog vijeća bolnice koje imenuje vlasnik, a to je Županija Vukovarsko-srijemska.

Upravno vijeće bilo je, po ministrovim riječima, upoznato s nalazima revizije, ali se o njemu do danas nije očitovalo.

Pročitajte više