Vlahušić o Šuičinoj rasprodaji Srđa: Sramota! To zemljište vrijedi sto, a ne dva milijuna kuna!

BIVŠA dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, u novom broju Jutarnjeg lista, ustvrdila je kako se na spornu prodaju zemljišta na Srđu odlučila kako bi napunila gradski proračun, no prema podacima kojima raspolaže Index, taj novac nije uplaćen u svibnju ove godine, već se radilo o prijeboju.

> Index doznaje: Grad Dubrovnik nije dobio ni kune od prodaje zemljišta na Srđu!

Naime, još u subotu imali smo ekskluzivnu informaciju kako se radilo o prijeboju. Kako smo danas saznali riječ je o tome da se tvrtka Razvoj Golf koja je i kupila zemljište na Srđu za svega 55 kuna po kvadratu, svojedobno javila za natječaj za tvrđavu Imperijal na Srđu. Naime, Gradsko poglavarstvo raspisalo je javni natječaj za davanje u 30-godišnju koncesiju tvrđave Fort Imperijal na Srđu i to još u kolovozu prošle godine. Tada su postavili i vrlo visoki polog od dva milijuna kuna za prijavu na natječaj koji je sklopu projekta "Golf Dubrovnik".

Fort Imperijal otišao Razvoju u 30 godišnju koncesiju!

Naravno, tvrtka Razvoj Golf jedina je bila u stanju naći polog od dva milijuna kuna te su u konačnici bili i jedini koji su se javili na natječaj, odnosno kako su rekli u Poglavarstvu: "Jedini su ispunjavali uvjete iz natječaja". U prosincu prošle godine Gradsko poglavarstvo odlučilo je kako će idućih 30 godina tvrđava Imperijal na Srđu biti pod koncesijom tvrtke Razvoj Golf iz Zagreba!

Već se tada postavljalo pitanje kako je malo čudno da nije bilo onih više onih koje je zanimala aktraktivna lokacija koja se nalazi poviše Dubrovnika, a do koje će ići žičara koja se obnavlja. U svibnju, za vrijeme predizborne kampanje Šuica je potpisala ugovor kako bi se taj novac vratio zagrebačkoj tvrtki. U Jutarnjem listu ona je danas ponudila sasvim drukčiju verziju događaja.

"Morali smo se snaći kako bismo osigurali novac u proračunu pa smo prodavali imovinu koja nije obiteljsko srebro", kazala je Šuica u razgovoru za Jutarnji list dodajući kako su se odlučili prodati i zemljište na Srđu. Štoviše, Šuica tvrdi kako su to morali učiniti zbog stanja u proračunu jer je Dubrovnik turistički grad i punjenje proračuna najviše ovisi o sezoni.

Šuica priča o punjenju proračuna?

"U prvih pet mjeseci puni se slabo, a tijekom sezone ima izvrstan priljev novca. Budući da se građevinski radovi u Dubrovniku ne smiju izvoditi nakon 15. lipnja, sve dogovore i radove moramo napraviti tijekom proljeća", rekla je Šuica no Grad Dubrovnik u svibnju od prodaje Srđa nije dobio ni kune!

Štoviše postavlja se pitanje, zašto se gradska vlast koja još nije isplatila niz potpora te ima puno većih dugovanja, odlučila na hitni prijeboj riskirajući legalnost ugovora koji je potpisan u vrijeme predizborne kampanje? No, vjerojatno je i to jedan od odgovora koje će Šuica morati dati Državnom odvjetništvu koje ispituje cijeli slučaj.

Štoviše, Šuica je sadašnjeg gradonačelnika optužila da laže te tvrdi isto tako kako njene ladice nisu pune tajnih ugovora, kao što se može čuti posljednjih dana.

Dug Grada Dubrovnika dosegao 40 milijuna kuna!

"Za mene je sve što nije bilo predano za javnoj primopredaji tajna. Uostalom, kad je sve tako čisto, kako ona kaže, zašto nije pristala na javnu primopredaju kao i u ostalim gradovima", kaže Vlahušić  za Index dodajući kako je ovih dana suočen s velikim problemom oko gradskog proračuna.

"Koliko sam vidio svi gradovi u primopredaja predali su i gradske proračune u plusu, osim dubrovačkog", kaže Vlahušić. Prema posljednjim podacima, dug gradske blagajne narastao je na gotovo 40 milijuna kuna!

Zanimljivo je na kraju istaći kako je Šuica otvorila "dušu" novinaru Jutarnjeg lista, Nikoli Jeliću iako je do sada bio običaj da ovakve razgovore rade dopisnici iz Dubrovnika. Inače Jelić je zvijezda koja je na političko-novinarskom nebu doživjela nedavni uspjeh kada je "otkrio" kako SDP i HNS manipuliraju sindikatima i studentima. Razgovor sa Šuicom objavljen je pod naslovom: "Šuica: Cijeli Stradun plače za mnom".

Vlahušić traži istragu rasprodaje Srđa: Sramota koju će zabilježiti povijest

Vlahušić je na današnjoj konferenciji za novinare pozvao Državno odvjetništvo da procijeni je li prodaja zemljišta na Srđu zakonita ili nije. No, kaže i da - kako god DORH odlučio -  da je "prodaja duboko nemoralan i štetan čin po sve građane Dubrovnika".

"Svatko tko je sudjelovao u ovoj odluci mislim da se treba sramiti", rekao je Šuičin nasljednik, dodajući kako je "sramno prodati i tražiti dva milijuna kuna za svoje zemljište od 47 tisuća kvadrata", navodi Dubrovački list.

Nazvao je prodaju "poklonom" i zatražio da investitor Gradu vrati zemljište, a Grad njima novce. PD "Razvoj golfa" je zatražio i da javnosti i gradskoj upravi konačno obznane što žele napraviti na Srđu, uključujući i ono što žele napraviti, kako je rekao, na spornoj čestici.

Nuncijata, Srđ i milijuni kuna 

Tijekom ponedjeljka Vlahušić je poslao je DORH-u i pismeno sve materijale koje Grad posjeduje vezano za prodaju zemljišta na Srđu kako bi se procijenilo je li odluka Dubravke Šuice i bivšeg Poglavarstva zakonita ili nije.

Ilustracije radi, Vlahušić je danas kazao kako je Grad Dubrovnik prije tri godine kupio 50 tisuća kvadrata zemljišta na Nuncijati za 50 milijuna kuna.

"Moja je procjena kao i procjena brojnih Dubrovčana da je ovo zemljište najmanje dva puta vrjednije nego Nuncijata. Ako je tako onda ono vrijedi 100 milijuna kuna", rekao je Vlahušić ističući kako je apsolutno netočno da to zemljište na Srđu, kako govori bivša gradonačelnica Šuica, nikada neće biti građevinsko.

Zaključuje da su po njegovom mišljenju povrijeđeni i Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o primopredaji vlasti te je učinjena velika i neprocjenjiva financijska šteta za Grad Dubrovnik.

Ilko Ćimić/A.B.
Foto: Damjan Tadić, Admir Buljubašić (Cropix)/  hrfoto(lvygirl)

Pročitajte više